Nimic nu se compara cu celebra branza din Marginimea Sibiului- spun asta, in cor, toti cei care au gustat macar o data specialitatile bacilor din zona. Branzeturile preparate in varf de munte rivalizeaza cu sortimente celebre din alte tari. Comparata cu ricotta italienilor, urda traditionala de la munte este pregatita si astazi dupa retete vechi de sute de ani.

„Fierbem zerul sa iasa urda. Se amesteca tot timpul la ea ca sa nu se prinda de cazan. Uite asa usor, usor se mesteca pana se ridica. Cand se urdeste, se curata, dam cazanul deoparte”, povesteste

Zerul proaspat se lasa la foc potrivit timp de cel putin jumatate de ora.

Ea se serveste si ca urda de aici din zer si si ca jintita. Jintita se ia in cani si se ia cu putin zer. Urda se scurge zerul din ea. Bulgarii mici de branza sunt adunati apoi cu grija si pusi la scurs intr-o panza!

„S-o luam sa fie cruda, buna...Punem si zerul curge in galeata si ramane urda. Ramane urda aici si se agata pana se scurge tot zerul din ea si se poate consuma”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro


SOI ITALIENESC, GUST ROMANESC!

In vreme ce acasa, in Italia, aproape toata ricotta se face in fabrica, la noi, o poti gusta in varf de munte! Retele s-au transmis, aici, din generatie in generatie, iar ciobanii n-ar renunta pentru nimic in lume la ele!

Ioan Albu:" Se face totul natural si fara ingrediente industriale, fara adaosuri. E iarba mai grasa la munte si aici in zona asta. Aerul e extrardinar si si apa este excelenta”.

Am rugat bacii sa guste din ambele sortimenete- romanesc si italienesc, iar rezultatul:

Maria Capota, bacita:" E grasa si asta si e buna. Nu poti sa-i bagi vina ca nu se poate manca. Renuntati la urda pentru... Noi nu renuntam la nimic al nostru”


RICOTTA NOASTRA, MAI BUNA?

Manuel Betto, chef:" Asta este chiar buna, cum se facea la noi inainte. Acum e aproape toata industrializata in Italia si iesie un produs asa mai particular, mai fin pentru gusturi mai noi, dar gustul adevarat este cel de la munte”.

Bogdan Bucur, primar Rasinari: Ceea ce se produce aici are un gust deosebit. Si stana, dupa cum o vedeti este de pe la 1900, modul de lucru este de atunci”.

Branza preparata de oierii din Marginime ajunge nu doar pe mesele romanilor, ci si ale grumanzilor din strainatate. Pana la toamna, ciobanii vor pregati tot felul de sortimente delicioase.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si