Cum se formează o furtună solară și ce consecințe are asupra planetei noastre
În cazul în care se produce, o furtună solară este un fenomen periculos pentru planeta noastră. Cea mai mare îndoială pe care o generează acest tip de fenomen este dacă Pământul riscă să fie atacat de această furtună solară.
Furtuna solară reprezintă un fenomen care are loc datorită activității Soarelui. Soarele și activitatea sa interferează cu câmpul magnetic al pământului, chiar dacă steaua este foarte departe de planeta noastră.
Cum se formează, de fapt, furtunile solare
Multe persoane consideră că aceste fenomene nu pot crea daune grave. Aceste fenomene numite furtuni solare apar ca urmare a rachetelor solare și a emisiilor de masă coronală.
Erupțiile generează un vânt solar și explozii de particule care se îndreaptă în direcția planetei noastre.
Odată intrate în câmpul magnetic al Pământului, poate fi generată o furtună geomagnetică care poate dura câteva zile. În cadrul furtunii solare avem activitate magnetică la suprafața soarelui și care poate provoca pete solare.
Dacă petele solare sunt mai mari, ele pot provoca flăcări solare. Când această plasmă este ejectată, are loc al doilea fenomen cunoscut sub numele de emisii de masă coronală.
Datorită distanței dintre Pământ și Soare, în mod normal durează aproximativ 3 zile până când particulele ajung către Pământ. Acesta este unul dintre motivele pentru care puteți vedea Auroră boreală. Soarele are cicluri de 11 ani. Cercetătorii au crezut că vârful în care au cea mai mare activitate solară a fost în 2013.
Ce consecințe au furtunile solare asupra planetei noastre
În cazul în care fenomentul are un risc mai mare de pericol, poate întrerupe electricitatea pe planetă. Cel mai grav pericol al furtunilor solare ar fi eliminarea electricității din întreaga lume.
Sateliții și comunicația ar fi afectate. Chiar și astronauții aflați în spațiu cu diverse studii pot fi afectați. O furtună solară poate elibera doze mari de radiații. Radiațiile sunt foarte periculoase sănătății noastre. Poate duce la cancer și probleme la generațiile viitoare.
Referitor la radiații, este importantă expunerea și cantitatea. Toate, într-o măsură mai mare sau mai mică, sunt expuse la o anumită cantitate de radiații datorate aparatelor și electronicelor. Orice persoană care are o expunere prelungită la cantități mari de radiații, este mai probabil să apară o boală în consecință.
Multe animale sunt sensibile la schimbările din câmpul magnetic al Pământului, astfel încât o furtună solară ar putea determina dezorientarea lor. Păsările care sunt ghidate de câmpul magnetic al Pământului pentru a-și efectua migrațiile, ar putea să se dezorienteze și să moară, punând în pericol supraviețuirea speciei.
Un alt risc al acestui fenomen este acela că poate lăsa națiuni întregi fără electricitate luni de zile. Acest lucru ar provoca daune grave economiei statelor și poate dura ani de zile pentru a reveni la același punct ca până în prezent.