În lista fenomenelor extreme întâlnim tornada și ciclonul. Particularitățile celor mai cunoscute fenomene extreme nu sunt foarte cunoscute de oameni. Află cum se formează o tornadă și un ciclon, dar și care sunt cele cinci mai puțin știute detalii despre aceste fenomene meteo extreme.

Ce este și cum se formează un ciclon?

Un ciclon este un fenomen meteo extrem, care semnifică o perturbație atmosferică cu presiune scăzută, caracterizată prin mișcări circulare în sensul invers acelor ceasornicului în emisfera nordică și în sensul acelor de ceasornic în emisfera sudică.

Ciclonul este un vânt puternic, care aduce cu el ploi torențiale și descărcări electrice.

Își face apariția cel mai des la sud de Ecuador, dar și în zonele tropicale.

Ce nu stii despre tornadă sau ciclon

Ce nu stii despre tornadă sau ciclon

[Sursa foto: Freepik]

Ce este și cum funcționează o tornadă?

Tornadele sunt un fenomen meteo extrem, care provin din furtuni și sunt însoțite, uneori, de grindină.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Acest fenomen meteo extrem se formează când o cantitate de aer cald urcă, iar o cantitate de aer rece coboară. Prin deplasarea maselor de aer cald, respectiv aer rece, se realizează o pâlnie întoarsă, care pare că atinge cerul. Tornada se deplasează puternic, având capacitatea de a distruge tot în cale.

 Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre aceste fenomene meteo extreme

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre aceste fenomene meteo extreme

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: VIDEO- Apocalipsa din Slovenia vine spre noi. Meteorologii anunță ploi abundente vânt puternic și inundații în vestul țării

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre ciclon și tornadă

1. Tornada este un fenomen creat de ciclon și anticiclon, adică aerul cald și aerul rece care prin deplasare duc la apariția tornadei.

2. În bazinul Oceanului Indian, ciclonul este numit și ciclon tropical sau taifun.

3. Cele mai multe tornade apar în partea centrală a Statelor Unite ale Americii și în Australia.

4. Diametrul unei tornade poate ajunge la zeci sau chiar sute de metri, dar nu mărimea diametrului caracterizează cât de puternic devine fenomenul extrem.

5. Există mai multe tipuri de cicloni: cicloni tropicali, cicloni extratropici, cicloni subtropicali, cicloni cu miez cald. Fenomenul de creare și intensificare a ciclonilor se numește ciclogeneză.

Citește și: Germania a fost lovită cu furie de furtuna Antoni! Străzile din Reutlingen au fost acoperite cu un strat de grindină de peste 30 de centimentri


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si