Cum se mănâncă smochinele? Cu sau fără coajă?
Cum se mănâncă smochinele? Iată cum se consumă, de fapt, aceste fructe delicioase și ce beneficii au asupra organismului!
Cum se mănâncă smochinele? Unele persoane se întreabă dacă smochinele se consumă cu coajă sau fără. Smochinele sunt fructe exotice, pe care oamenii le mănâncă din cele mai vechi timpuri. Mulți oameni, când se confruntă pentru prima dată cu aceste fructe uimitoare, își pun diverse întrebări. Printre acestea se numără ce este o smochină și cum să mănânci acest fruct.
De obicei, smochinele se servesc întregi, puteți servi frumos tăiate în două sau în patru părți. Ca desert, smochinele se servesc cu smântână, cremă, siropuri si lichioruri. Smochinele vor fi mereu parfumate dacă, înainte de servire, le ții puțin la soare. O smochină se consumă proaspătă, sub formă de deserturi. De asemenea, fructul se poate servi și cu preparate din carne, sub formă de sos și umplutură. Smochinele pot fi servite și ca fel de mâncare independent, umplute cu un sos dulce de smântână cu nuci.
Însă, smochinele se pot consuma și cu coajă, dar și fără, depinde de preferințele fiecăruia. Aceste fructe extrem de gustoase se pot mânca întregi cu coajă, dar poți îndepărta pielea și poți mânca doar pulpa. Boaba trebuie să fie curată și uscată. Pentru a pregăti smochina pentru servire, trebuie să știi că aceasta trebuie spălată și lăsată să se usuce câteva minute.
Pentru a servi fructul frumos pe masă, boabele sunt tăiate în felii și se pot asezona cu frișcă sau sos de smântână.
De asemenea, acestea pot fi străpunse cu o furculiță de desert sau frigărui de lemn și scufundate în sos. Boabele întregi pot fi mâncate cu mâinile sau tăiate cu un cuțit.Citeste si: Tartă cu caise: Reţeta pe care trebuie să o încerci!
În plus, nu există o regulă specială care să arate cum anume să mănânci smochine. De exemplu, mediteranenii mănâncă smochinele cu tot cu coajă.
Un caz excepțional este dacă se dau smochine unui copil mic. Atunci pulpa este separată. Mia mult, smochinele se mănâncă cu coajă, dacă boaba tocmai a fost smulsă dintr-un copac.Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Smochinele proaspete se pot consuma coapte și crude iar cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate în compot de fructe uscate. Potrivit specialiștilor, smochinele proaspete furnizează o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g.
Smochinele au în compoziția lor mai multe substanțe benefice asupra organismului, precum: 84% apă, proteine 1%, glucide 15-18%, materii azotate, celuloză, acizi, pectină, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastază (enzimă analogă sucului pancreatic), amilază, proteoză, enzime, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom). Fructele conțin beta-caroten, flavonoide și o enzimă numită ficina, care ajută la digestie.
Deseori, medicii recomandă consumul de smochine pentru a trata rapid tusea. Mai mult, smochinele sunt foarte bune în curele de slăbit datorită conținutului de acizi grași omega 3 și omega 6 care accelerează mobilizarea grăsimilor din țesutul adipos. Aceste fructe sunt foarte sărace în calorii, glucide și lipide, în ciuda gustului foarte dulce.
Însă, cea mai importantă proprietate a smochinelor este cea laxativă. Preparate în mai multe feluri, smochinele pot combate eficient constipația.
Citeste si: Reţetă gem de caise: Trucuri pentru un gust desăvârşit
Citeste si: Reţetă dulceaţă de pepene: Un deliciu!
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Astfel, prin conținutul ridicat de calciu și fosfor, de două ori mai mult decât laptele, consumul de smochine poate preveni osteoporoza, fiind util copiilor aflați în perioada de creștere precum și tuturor persoanelor predispuse la hipocalcemie (lipsa de calciu în sânge). Șase smochine conțin la fel de mult calciu ca o jumătate de ceașcă de lapte degresat.
Smochinele, consumate ca atare (crude sau uscate), infuzia din fructe, fructe fierte în lapte, pasate cu mixerul sau decoctul de frunze sunt recomandate de specialiști, în tratarea următoarelor afecțiuni: tulburări circulatorii și renale, amigdalită, angină, astenie fizică și psihică, bronșite cronice, ciclu menstrual neregulat, cistite, colite, constipații cronice, dureri, gastrită, guturai prelungit, inflamații pulmonare și ale gâtului, insomnii, iritații gastrointestinale, nefrite, pneumonii, răceală, stadii febrile acute, stomatite, tuse, gingivite și viermi intestinali. Frunzele de smochin au proprietăți antidiabetice.
De asemenea, triptofanul, prezent în smochine, induce un somn bun și ajută la înlăturarea unor tulburări ale somnului precum insomnia.
Citeste si: Gem de cireșe. Rețeta, pas cu pas. Este delicios pentru micul dejun