Cum se poate contesta amenda primită în perioada stării de urgență
Vă prezentăm un scurt ghid care vă arată cum puteți contesta o amendă primită în perioada stării de urgență.
Recent, CCR a decis că amenzile aplicate în perioada stării de urgență sunt unele neconstituționale. Ca atare, oamenii care au fost sancționați pot contesta amenda primită.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis un mesaj pentru persoanele care consideră că au fost amendate abuziv de autorități în perioada stării de urgență și doresc astfel să conteste penalitățile.
Citeste si: Ministrul Finanțelor, atac la adresa liderilor PSD
Citeste si: Ciolacu: Iohannis şi Guvernul PNL nu pot să depăşească interesele electorale
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
”Puteți plăti jumătate din cuantumul amenzi în termen de 15 zile de la data comunicării procesului verbal, iar dacă veți avea câștig de cauză în instanță suma va fi recuperată. Important de reținut: dacă trece o perioadă de două luni fără ca procesul verbal să vă fie comunicat, executarea acestuia se prescrie. În susținerea contestației poate fi invocată și decizia CCR, care a admis excepția de neconstituționalitate a OUG 34/2020, pentru modificarea și completarea OUG 1/1999.
De asemenea, cetățenii trebuie să știe că amenzile aplicate în baza dispozițiilor legale declarate neconstituționale nu vor fi anulate automat, ci numai în instanță”, a fost comunicatul emis de reperezentanții FACIAS.În perioada stării de urgență au fost aplicate aproximativ 320.000 de amenzi persoanelor care au încălcat ordonanțele militare.