Cum se poate divorta rapid si simplu! Un avocat explica metodele prevazute de lege
Din pacate, multe cupluri ajung sa se desparta, iar divortul din acte le pune de multe ori probleme mai mari decat separarea in sine.
Catalina Bordianu-Calangiu, avocat definitiv in cadrul Baroului Bucuresti, titulara a unui Master in Drept International şi Comunitar ne-a explicat care sunt modurile in care sotii pot divorta fara prea mari batai de cap.
“De la aparitia Codului Civil nou, din anul 2011, procedura divortului s-a simplificat considerabil.
Casatoria poate fi desfacuta usor si rapid: la notariat, dar si in acest caz se acorda un termen de 30 de zile, timp in care sotii pot sa se razgandeasca, precum si pentru efectuarea raportului de ancheta sociala, atunci cand exista minori.
Se poate divorta rapid si repede si la instanta, cand sotii doresc incetarea casatoriei prin acord, caz in care au un singur avocat si se inteleg sub toate aspectele, inclusiv pe cele secundare, cand exista copii minori. In acest caz, se desface casatoria chiar si intr-un singur termen de judecata, cu costuri de timp si financiare reduse. Avantajul la instanta este ca sotii, in situatii exceptionale, pot fi reprezentati prin procura autentica, deci prezenta lor NU este obligatorie.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Se poate divorta usor si la mediator, cand sotii sunt de acord cu desfacerea casatoriei, situatie in care se incheie un proces-verbal de catre mediator, care se depune la instanta, care va lua act de acesta si va pronunta o hotarare judecatoresca, fara administrarea niciunei probe.
De asemenea, mai exista si varianta divortului administrativ, in fata ofiterului de stare civila, NUMAI pentru situatia in care NU exista copii minori rezultati din casatorie. Ofiterul de stare civila va elibera un certificat de divort, potrivit legii. Si in acest caz exista un termen de reflectie de 30 de zile, iar sotii trebuie sa se prezinte PERSONAL”, a explicat specialistul.
Avocata Catalina Bordianu-Calangiu a lucrat trei ani in cadrul Ministerului Justitiei, in domeniul afacerilor europene, al programelor cu finantare nerambursabila si al cooperarii internationale, in problematica luptei impotriva coruptiei.