Lichior acesta de mentă este foarte reconfortant, aromat și gustos dacă este preparat cu cap și se folosesc ingrediente de calitate. Desigur că lichiorul de casă nu va avea culoarea celui din comert care este mult mai verde datorită coloranților (cum era lichiorul Arctic de pe vremuri).

Ingrediente

  • un mănunchi de mentă (circa 50/60 g)
  • 250 ml vodcă 40% (sau 125 ml alcool dublu rafinat 96° și 125 ml apă rece)
  • 200 ml apă
  • 125 g zahăr

Mod de preparare lichior de mentă

Se curăță firele de mentă, se spală și se sterg bine de tot cu un șervet curat. După cum vedeți am păstrat și tijele mai groase, nu am cules doar frunzele. Frunzele se scot de pe tijă ți se taie cu o foarfecă deoarece sunt destul de lemnoase.

Într-un procesor alimentar am tocat mărunt frunzele de mentă pentru a ieși cât mai bine aroma. Acest pas este foarte util și practic pentru că pe mai departe vă va ușura munca și nu va trebui să lucrați incomod cu crengi de mentă.

Citeste si: Cum se face șunca de casă afumată: ingrediente și mod de preparare

Am pus menta tocată și tijele într-un borcan și deasupra am turnat vodca. Am închis ermetic borcanul cu capacul din dotare.

Dacă folosiți alcool dublu rafinat de 96° atunci puneți doar 125 ml din el și restul de 125 ml apă rece.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Am păstrat acest macerat la frigider timp de 2 săptămâni. Acolo e întuneric și răcoare, adică un mediu perfect pentru lichiorul nostru. Dacă nu aveți loc în frigider, puteți să înveliți borcanul în folie de aluminiu și să-l puneți într-o pivniță răcoroasă. Așa arată după două săptămâni: extract alcoolic de mentă.

Mentă proaspătă[Sursa foto: arbazzz.cc]

Cum se îndulcește lichiorul de mentă

Am făcut un sirop din 200 ml apă și 125 ml zahăr. L-am lăsat să scadă până am rămas cu circa 250 ml,  am tras cratița deoparte și am lăsat siropul la răcit. Apoi l-am dat la frigider pentru 2 ore.

Citeste si: Rețetă de banana bread. Cum se face, de fapt, această pâine dulce adorată de americani

Cum se strecoară lichiorul mentolat de casă

Am strecurat maceratul de mentă și am presat bine de tot menta în strecurătoare pentru a ieși tot lichidul și toată aroma. Apoi am strecurat lichidul de două ori printr-o pânză deasă.

Peste acest macerat am adăugat siropul răcit. Aveți grijă să se răcească complet pentru că temperatura nu ne ajută deloc la acest lichior. Dacă punem siropul cald se evaporă și alcoolul iar menta se face mai maronie. Nu mai spun de faptul că uleiurile volatile din mentă se evaporă și ele.

Cum se îmbuteliază și păstrează lichiorul natural de mentă

Avem nevoie de două sticle de 250 ml. Cu ajutorul unei pâlnii am îmbuteliat acest lichior de mentă în sticle cu dop de plută și le-am închis bine. Aceste sticle cu lichior de mentă se pot ține în cămară, în dulap, unde doriți. Doar dopul va trebui să închidă bine sticla. Am și degustat un pic din lichior cu cuburi de gheață. Ce arome faine are! Ce prospețime.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Dana Roba o critică dur pe Emily Burghelea după accidentul din Mauritius: ”Mi se pare penibil să te pozezi cum ești accidentată”- radioimpuls.ro

Acest lichior de mentă este o băutură delicioasă pentru zilele toride de vară dar nu numai. Poate fi consumat ca atare sau în diferite cocktailuri. Cu el se pot însiropa blaturi de tort sau prăjituri.

Sursa: SavoriUrbane


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si