Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2024, însă nimeni nu știe exact cu ce procentaj. S-a vorbit inițial de o creștere cu 14% a pensiei medii, însă premierul Marcel Ciolacu a insistat că se vor face majorări diferențiate la pensii.

Dacă ar fi intrat în vigoare legea existentă pe care pensionarii o așteaptă de mai mulți ani, Legea 127/2019, pensia minimă ar fi crescut cu peste 17%. 

Citește și: Veniturile pensionarilor cresc! Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în următoarea perioadă? Anunțul Ministrului Muncii

Cum se recalculează pensiile de la 1 ianuarie 2024

Noua lege a pensiilor, prezentată în forma de proiect de Executivul Ciolacu, își propune eliminarea cât mai multor inechități existente în sistemul de pensii din prezent.

Citește și: Ce bine să fi fost bugetar. Ce categorii de angajați la stat au cele mai mari pensii

Începând din 1 ianuarie 2024 nu vor mai exista pensii de 1.000 de lei, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a precizat: „Nu putem condamna niște oameni care au prins un anumit sistem la subzistență, doar pentru că așa erau regulile pe timpul comunismului”.

În momentul de față, sunt sute de mii de pensionari agricultori care au o pensie de doar 803 lei!

Cresc pensiile din 2024. Cele trei scenarii propuse pentru legea pensiilor 

Guvernul a publicat forma finală a pachetului de măsuri fiscal-bugetare, cu amendamente, pentru care și-a asumat răspunderea în Parlament.

Pachetul de măsuri include și proiectul care vizează schimbarea legii pensiilor publice din 2024, care nu a mai fost prezentată până acum în spațiul public.

Formula de calcul este complet diferită de tot ce s-a aplicat până acum.

Vezi mai jos cele trei metodologii de calcul.

Cum se recalculează pensiile de la 1 ianuarie 2024.

Cum se recalculează pensiile de la 1 ianuarie 2024

Metodologia nr. 1 pentru calculul pensiilor

„Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obţinute în baza distributivității, dar şi un nou principiu care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit raportat la genul persoanei şi anul naşterii.

Calculul pensiei va avea în vedere atât contribuţia la sistemul de asigurări sociale cât şi vechimea realizată efectiv în muncă pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani si anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani.

Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale( consultantul pe această lege).

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Formula de calcul are trei scenarii de calcul a pensiilor de aici în colo.

Cuantum pensie= VPR x număr total de puncte, unde VPR este valoarea punctului de referință VPP 25

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul a VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

VPR (valoarea punctului de referinţă) este termenul din formula care face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevăzuţi de Legea 263/2010 şi aici vorbim de valoare punctului de pensie şi media stagiilor de cotizare utilizată la calculul drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani din sistemul de pensii.

Număr total de puncte= punctaje anuale+ puncte vechime

Număr total de puncte= însumarea punctajelor anuale realizate şi a punctelor de vechime pentru stagiile realizate de peste 25 de ani.

Numărul de puncte vechime – este necesară ajustare mai ales pentru pensionarii care au contribuit la sistemul public de  pensii  de peste 25 de ani şi se află în acest moment în indemnizația minimă socială. La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei.( respectarea criteriului din jalon referitor la introducerea unei noi formule de calcul).

Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”, se arată în documentul privind noua lege a pensiilor.

Metodologia nr. 2 pentru calculul pensiilor

„Propunem formula de calcul din Legea nr. 127/2018

Formula de calcul: VPR x numărul de puncte realizate

VPR=VPP: 25

V PR face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevazuți în legea 263/2010, şi aici vorbim de valoarea punctului de pensei şi media stagiilor de cotizare utilizată în calcului drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani de sistem de pensii.

Numărul total de puncte realizate= însumarea punctajelor anuale

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calcului dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei.

Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”

Metodologia nr. 3 pentru calculul pensiilor

Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obținute în baza contribuțiilor, dar şi un nou principiu, care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii, generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit, raportat la genul persoanei şi anul nașterii.

Calcului premisei va avea în vedere atât contribuţia la sistemul de asigurări sociale cât şi vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani şi anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani.

Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale( consultantul pe această lege)”, se precizează în documentul oficial.

Marcel Ciolacu: trei scenarii de lucru pentru pensiile din 2024

Marcel Ciolacu: trei scenarii de lucru pentru pensiile din 2024

[Sursa foto: Facebook]

Pensii 2024. Marcel Ciolacu: Eu merg pe primul scenariu

Premierul României a precizat recent că toate cele trei scenarii de majorarea a pensiilor au fost create împreună cu specialiștii de la Banca Mondială. 

Preferința lui Marcel Ciolacu este pentru primul scenariu convenit cu Comisia Europeană.

„Vor fi majorate pensiile cu prioritate. Regula de bază a Comisiei Europene în momentul acesta este pentru pensiile generale să majorăm pensiile și să închidem din inechitățile din interiorul legii. Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor, prevăzută în cererea de plată numărul patru. Există trei variante făcute cu Banca mondială. Eu merg în acest moment pe primul scenariu pe care l-am convenit cu Comisia”, a declarat premierul.

Vor fi și pensii care cresc cu 40% din 2024, spune premierul

Pensiile vor crește cu cel puțin 5 procente începând cu 1 ianuarie 2024, dar vor fi și pensii majorate cu 20% sau chiar 40%, a declarat Marcel Ciolacu.

”Și pensiile mari, și ele trebuie să aibă o mărire, nu va fi atât de mare, poate va fi de 5%, altele mici vor crește cu 40% sau 20%, dar se va explica foarte clar. Nu am nicio reținere să revin, după ce avem draftul deja trimis la Comisie, vom avea primul feedback, o să venim în spațiul public și presupun că dna ministru îl va explica”, a explicat Marcel Ciolacu la Digi24.

Premierul spune că, per total, pensiile vor crește cu 15% începând din 2024, aceasta fiind creșterea pe întreaga anvelopă a pensiilor în România, care este de o sută de miliarde de lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si