Cum se scrie corect: “bodaproste” sau “bogdaproste”?
În Dicţionarul liturgic, este consemnată forma bodaproste, cu această explicație: formulă de mulţumire când se primeşte un dar dat de pomană pentru sufletele celor morţi. Formula „bogdaproste” s-a generalizat ca expresie de mulţumire pentru un dar, care este făcut fără nădejdea unei răsplătiri pământeşti. Cel ce dă de bodaproste dăruieşte din toată inima, fără a mai cere ceva în schimb. Cel ce spune bodaproste îl încredinţează pe dăruitor darului veşnic al lui Dumnezeu.
Author: Alina Raducu miercuri 20 ianuarie 2021 , 22:17
Conform DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), singura formă literară corectă este „bogdaproste”, varianta bodaproste fiind considerată din „popor”.
Cum se scrie corect: “bodaproste” sau “bogdaproste”?
Expresia „ca un pui de bogdaproste” are înţelesul: (despre copii) prăpădit, nenorocit şi îşi are originea în faptul că, altădată, se dădeau mănăstirilor, în dar sau ca bir, pui, care, de obicei, nu erau dintre cei mai mari şi mai graşi.
Totodată, de fiecare dată când rostim acest cuvânt înseamnă că avem un sentiment de mulțumire, conform crestinortodox.ro. În plus, acest gest poate sugera și faptul că ne rugăm pentru persoanele care s-au stins din viață.
Câteva exemple de greșeli gramaticale frecvente! Cum scriem corect?
1. Vre-o Variantă corectă e vreo întotdeauna, fără excepție. Vre-o, vre-un nu există niciodată.