Mai este puțin până la sărbătoarea Moșilor de Toamnă  din anul 2023. De Sâmbăta Morților sute de gospodine împart mâncare gătită, alături de fructe, legume, dulciuri, prăjituri, conserve și produse de patiserie.

Atunci când credincioșii împart diferite pachete de pomană este bine să îi spună celui care primește pomana „primește această pomană pentru sufletul (numele persoanei decedate)”.

Dar cum spunem corect „bogdaproste” sau „bodaproste”? Trebuie să rostim acest cuvânt, în varianta sa corectă, ori de câte ori primim de pomană pentru sufletul celor adormiți.

Iată ce ar trebui să spunem atunci când primim pomană de Moșii de Toamnă în anul 2023.

Bogdaproste sau bodaproste

În limba bulgară, „bogu da prosti” înseamnă „Dumnezeu să-i ierte pe morții tăi”.

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citește și: Moșii de toamnă 2023. Rugăciunea cu care îi poți ajuta pe cei adormiți, sâmbătă 4 noiembrie

Cum se spune corect „Bogdaproste” sau „Bodaproste”?

Potrivit Dicționarului liturgic, este acceptată forma „bodaproste”, fiind o formulă de mulțumire când se primește un dar dat de pomană pentru sufletele celor morți. În schimb, formula „bogdaproste” a devenit mai populară ca fiind o expresie de mulțumire pentru un dar, făcut fără nădejdea unei răsplătiri pământești. 

În DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al Limbii Române), singura formă acceptată este „bogdaproste”. Varianta „bodaproste” este considerată a fi din „popor”.

Totuși, trebuie menționat că „bogdaproste” provine din limba bulgară. În această limbă, bogu da prosti înseamnă „Dumnezeu să-i ierte pe morții tăi”. Formula de mulțumire se rostește atunci când se primește ceva de pomană  și este întâlnită doar la creștinii ortodocși.

Mai există și expresia „ca un pui de bogdaproste”, care are înțelesul (despre copii): nenorocit, prăpădit; în alte vremuri se dădeau bisericii, în dar sau ca bir, pui, care de obicei nu era printre cei mai mari și grăsuni.

Citește și: Sărbătoare 4 noiembrie 2023: Tradiții pentru Sâmbăta Morților/ Moșii de Toamnă. Calendar ortodox

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Preoții spun că sunt acceptate ambele forme ale cuvântului, „bogdaproste” sau „bodaproste”.

„Oricare ar fi înțelesul pe care l-am lua în considerare, cuvântul „bogdaproste” ne trimite cu gândul la iubirea lui Dumnezeu și e o formă de recunoștință pe care o arătăm pentru cei care oferă o milostenie pentru sufletul cuiva, chemându-L pe Dumnezeu ca martor la respectivul act de milostenie și rugându-L totodată să îl răsplătească.

Nu îmi dau seama la ce alte situații faceți referire, în afară de acelea în care primești ceva de pomană sau cineva îți oferă sau chiar te ajută cu ceva, însă dacă avem în vedere faptul că înseamnă și „Să fie primit!” sau „Să primească Dumnezeu!”, nu văd nici o problemă în a fi folosit, cu toată bună cuviință, fără a abuza de el sau a-l bagateliza”,

spune preotul Andrei Atudori, potrivit doxologia.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si