Organizația Mondială a Sănătății va utiliza noi denumiri pentru variantele de COVID-19, pentru a elimina stigmatizarea zonelor în care au fost descoperite pentru prima oară.

Cum primesc nume tulpinile COVID-19?

Astfel, OMS motivează această schimbare prin faptul că dorește să elimine discriminările apărute în zonele considerate cu risc epidemiologic crescut. Totodată, OMS insistă că nu trebuie să catalogăm oamenii în funcție de zonele din care vin și în care au fost descoperite anumite variante COVID.

Noile denumiri ale tulpinilor COVID-19 sunt următoarele:

Varianta B.1.1.7 (Marea Britanie)- Alpha,
Varianta B.1.351 (Africa de Sud)- Beta,
Varianta P.1 (Brazilia)- Gamma,
Varianta B.1.617.2 (India)- Delta.

Astfel, în cazul în care alte tulpini vor apărea, OMS va alege o denumire din alfabetul grecesc.

Totodată, oameni de știință folosesc chiar și nume de păsări pentru variante încă neoficiale ale virusului.

Cum se stabilesc numele tulpinilor COVID-19

Cum se stabilesc numele tulpinilor COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 800 de cazuri noi de COVID-19

De ce Omicron este considerată cea mai periculoasa tulpină a noului coronavirus?

Specialiștii OMS au decis ca noua tulpină a Covid-19, secvențiată de cercetătorii din Africa de Sud este o „variantă îngrijorătoare”, care este mai periculoasă decât celelalte variante, gradul de infectare fiind mult mai mare.

Noua variantă a coronavirusului se numea inițial tulpina B.1.1.529, însă OMS a demunit-o Omicron, informează BBC.

Noua tuplină a fost depistată până în prezent în Africa de Sud, Botswana, Belgia, Hong Kong și Israel. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății preciza la un moment dat că, „monitorizează îndeaproape” varianta raportată în țările menșionate mai sus.

Potrivit OMS, noua variantă a Covid-19, Omicron, care a fost identificată pe 23 noiembrie, prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile.

Cum se stabilesc numele tulpinilor COVID-19

Cum se stabilesc numele tulpinilor COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: OMS: Varianta omicron, detectată în cel puţin 38 de ţări. Niciun deces asociat ei până în prezent

De asemenea, cele mai recente date, prezentate de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta Omicron pare să fie, totodată, și mai transmisibilă decât celelalte.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Noua tulpină Omicron este a cincea variantă a coronavirusului declarată de OMS „variantă de natură să stârnească îngrijorare” , de la începutul pandemiei.

Variantele declarate „variante de îngrijorătoare”, precum Alpha, Beta, Gamma și Delta au un risc mai mare de transmisibilitate și răspândire față de cele catalogate drept „variante de interes”, care sunt ținute sub observație după ce sunt depistate în zone mai restrânse.

Mai multe state au început deja să ia măsuri impunând restricții stricte pentru călătoriile în și din sudul Africii, acolo unde varianta Omicron a fost depistată inițial.

Citeste si: VIDEO|Mutația Omicron a ajuns în România. Care sunt noile măsuri impuse


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si