Cum se taie cotoarele la varza pentru murat?  Varza murată este unul dintre cele mai delicioase rețete preparate de români. Aceasta este nelipsită pe mesele noastre, mai ales în sezonul rece!

Rețetă varză murată

Atunci când o alegem, trebuie să ţinem cont ca varza să fie bine coaptă, albă şi cu foi subţiri. Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele neatacate de insecte.

Saramura se pregăteşte pe cântar, la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 g de sare grunjoasă, specială pentru murături. Fiecare varză se taie drept de la cotor, apoi se scobesc înauntru, unde se adaugă sare.

Citeste si: Rețetă murături asortate pentru iarnă: Ingrediente și mod de preparare

Trebuie să fie aşezate în butoi numai cu cotorul în sus. Tradiţia spune că se pune la murat după ce cade bruma, între Sfântul Dumitru şi Sfântul Andrei. Pentru iarnă, varza se pune la murat în octombrie, de Sfântul Dumitru, pentru a fi gata atunci când se intră în Postul Crăciunului.

Ingrediente

– crenguțe de vișin;

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

– crenguțe de busuioc uscat;

– crenguțe de mărar uscat/semințe de mărar;

– două gutui;

– hrean;

– verze (atât cât ai nevoie pentru a umple butoiul);

– sare grunjoasă neiodată.

Mod de preparare

În primul rând se spală varză, se îndepărtează primul strat de frunze și se scot cotoarele. Se spală și gutuile, se îndepărtează cotoarele și se taie în patru bucăți.

Pune o lingură de sare în interiorul fiecărei verze. Prima dată se pune în butoi varza, cu cotorul în sus. Adaugă restul ingredientelor, apoi alt rând de verze. După ce ai terminat, toarnă saramura în butoi. Deasupra pune câteva crenguțe de mărar.

Pune botoiul cu varză la loc răcoros și umbros. După a doua zi, trebuie să suflii în butoi cu o țeavă, timp de zece zile. Țeava trebuie să fie suficient de lungă ca să atingă fundul butoiului.

Citeste si: Rețetă de gogoșari în oțet: Greșeala pe care trebuie să o eviți

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si