Camelia Tișe a fost găsită fără viață în locuința ei din Cluj-Napoca, în cursul zilei de luni, pe 5 februarie 2024. Fosta soție a președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, ar fi fost ucisă de malarie, conform informațiilor apărute în spațiul public.
Această boală infecțioasă afectează între 300 și 500 de milioane de persoane anual, iar aproximativ 1- 3 milioane de oameni mor an de an, iar cele mai multe victime sunt copii din Africa sub-sahariană.
Iată cum se transmite și ce simptome are malaria, boala care ar fi omorât-o pe Camelia Tișe.
Cum se transmite și ce simptome are malaria, boala care ar fi ucis-o pe Camelia Tișe?
Malaria este o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura țânțarului Anopheles. Boala este foarte răspândită în regiunile tropicale și subtropicale.
Grupul de specii care produc boli la oameni se numesc „paraziți ai malariei” și sunt transmiși de femela țânțarului anofel.
Acești paraziți reușesc să se înmulțească în globulele roșii din sânge. Prin înțepătura femelei țânțar, paraziții din saliva acestuia sunt introduși în sângele victimei.
Simptomele pe care persoanele care au malarie le experimentează sunt febra, anemia, simptome de gripă, dureri de cap, diaree, dureri musculare, frisoane, pot experimenta comă și chiar moartea, așa cum s-a întâmplat în cazul Cameliei Tișe. Simptomele apar la 10-15 zile din momentul în care un om a fost înțepat de țânțar.
Persoanele care nu se tratează corespunzător riscă să se reinfecteze, conform who.int
Pentru a te feri corespunzător de această boală și pentru a elimina posibilitatea de a fi înțepat de un astfel de țânțar, este important ca în locuința ta să folosești plase pentru țânțari și substanțe puternice pentru a-i îndepărta din casa ta.
Există vaccin pentru boala malarie, dar este utilizat doar la cazurile din Africa, conform BBC.
Cine a fost Camelia Tișe? Femeia a murit la scurt timp după ce s-a întors dintr-o vacanță în Tanzania
Camelia Tișe a murit la vârsta de 47 de ani, după ce s-ar fi îmbolnăvit de malarie. Aceasta s-ar fi întors recent dintr-o vacanță în Tanzania de unde ar fi putut contacta boala.
Descoperirea șocantă a făcut-o chiar menajera acesteia, care a sunat de îndată la numărul unic de urgență 112.
Conform IPJ Cluj, moartea sa nu a fost una violentă și nu au fost descoperite urme de violență pe trupul femeii.
Camelia Tișe ar fi trecut printr-o depresie cruntă în ultimii ani de viață și ar fi dispărut din ochii publicului în ultimii doi ani, conform Foaia Transilvana. La un moment dat, stând de vorbă cu jurnaliștii, Camelia Tișe ar fi vorbit de mai multe ori despre faptul că era singură și că trăia departe de copilul ei.
Mesajul important transmis de Ministerul Sănătății românilor care călătoresc în țări exotice
La sfârsitul lunii ianuarie 2024, Ministerul Sănătății transmitea un mesaj important pentru românii care călătoresc în țările exotice. Autoritățile le-au recomandat românilor care vor să călătorească într-o țară exotică, să consulte întâi un medic cu privire la profilaxia împotriva malariei, înainte de a face călătoria propriu-zisă.
Conform comunicatului transmis de Ministerul Sănătății, în ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie la persoane care au călătorit în zone din Africa (4 cazuri în lunile noiembrie și decembrie și 3 cazuri în ianuarie).