În doar câteva luni, românii vor fi chemați la vot pentru a-și alege reprezentanții. Primele alegeri la care vor participa aceștia vor fi alegerile europarlamentare.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe data de 9 iunie 2024. Alegătorii trebuie să știe că secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 07:00- 21:00, ora României.

Iată cum poți vota la alegerile europarlamentare din anul 2024.

Cum se votează la alegerile europarlamentare din 2024? 

Românii pot vota în România, unde sunt arondați, conform adresei de domiciliu sau de reședință, pe listele permanente. Alegătorii pot vota și pe listele suplimentare, în orice altă secție de votare, în afara localității unde au domiciliul sau reședința, conform expertforum.ro

steag ue

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe data de 9 iunie 2024.

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Cum se votează la alegerile locale din 2024?

În străinătate, alegătorii pot vota în orice secție de votare deschisă pe lângă ambasade, consulate ori institute culturale, pe listele suplimentare. La alegerile europarlamentare, românii pot vota în străinătate chiar dacă nu au domiciliul sau reședința stabilite acolo (acest lucru nu este valabil și pentru alegerile parlamentare).

Cetățenii altor țări EU (alegătorii comunitari) care au domiciliul sau reședința în România și care s-au înscris pe listele speciale pentru a vota reprezentanții României în Parlamentul European vor vota la secția de votare

de care aparțin ori la orice altă secție de votare dacă nu se află în localitatea respectivă la momentul alegerilor europarlamentare din 2024.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Alegătorii comunitari pot vota în localitatea în care au domiciliul sau reședința, la secția de votare unde sunt arondați, potrivit copiei de pe listele speciale. Ei pot vota și la altă secție de votare, doar dacă biroul electoral județean sau biroul electoral de sector confirmă că au fost înscriși pe listele electorale speciale.

vot alegeri

Află care sunt informațiile de care ar trebui să ții cont atunci când votezi la alegerile europarlamentare din 2024.

[Sursa foto: Freepik]

Alte informații despre alegerile europarlamentare din 2024

Pe lângă cele menționate anterior, alegătorii trebuie să mai știe câteva aspecte importante legate de alegerile europarlamentare din 2024:

  • O persoană nu este obligată să voteze la alegerile europarlamentare.
  • În România, pot vota la alegerile europarlamentare persoanele care au 18 ani împliniți și persoanele care sunt cetățeni români sau cetățeni UE, care au domiciliul sau reședința pe teritoriul României.
  • Alegătorii au nevoie de o carte de identitate/buletin valabil/ă sau un pașaport valabil pentru a putea vota.
  • Persoanele cu dizabilități pot beneficia de asistență pentru a putea vota la o secție de votare; ele pot opta pentru votul prin intermediul urnei speciale.
  • Votul prin corespondentă nu este posibil în România, la alegerile europarlamentare. Totodată, nici votul online nu este posibil în țara noastră. Votul prin împuternicire este exclus, de asemenea.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si