Cum se votează la alegerile locale din 2024?
În câteva luni românii vor fi nevoiți să participe la alegerile locale din 2024. Iată cum se votează la alegerile locale din acest an.
Alegerile locale din 2024 cel mai probabil în luna iunie a anului curent, însă data exactă nu a fost încă stabilită.
La alegerile locale din 2024 vom alege:
Iată cum se votează la alegerile locale din 2024, dar și ce ar trebui să faci dacă vrei să votezi în
La alegerile locale din 2024 se poate vota unde este repartizat alegătorul, în baza domiciliului ori reședinței. Este important de menționat că nu se poate vota în străinătate pentru alegerile locale.
Citește și: Cum se obține în 2024 viza de flotant?
Totodată, la alegerile locale există liste speciale pe care sunt trecuți cetățenii UE care au reședința în România și care pot vota pentru autoritățile locale. Pe de altă parte, pentru a putea vota la adresa de reședință, alegătorul trebuie să aibă dovada reședinței cu cel puțin 6 luni înainte de alegeri. Ulterior se va putea înscrie în Registrul Electoral cu adresa de reședință cu cel târziu 45 de zile înainte de data la care sunt alegerile programate, pentru a vota pe liste permanente unde are reședința.
Dacă alegătorul nu se înscrie în registru, poate vota fie la domiciliu, fie la reședință, conform expertforum.ro
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Alegătorii trebuie să știe că pentru alegerile locale din anul 2024 vor putea vota unde sunt repartizați, în funcție de adresa de domiciliu ori de reședință. Așadar, alegătorii vor putea vota în localitatea de domiciliu în baza adresei din cartea de identitate, dacă nu au o altă reședință sau dacă nu au depus cererea pentru eliberarea vizei de flotant .
Pe de altă parte, cei care aleg să voteze în localitatea de reședință vor avea nevoie de viza de flotant. Vor putea vota pe listele permanente dacă au depus o cerere la primăria unde au reședința în prezent, cu 45 de zile înainte de data alegerilor și doar dacă au obținut dovada reședinței cu 6 luni înainte de alegeri. Altfel, persoanele care nu îndeplinesc aceste condiții sau nu depun cererea la timp, riscă să fie scoși de pe lista permanentă de vot a localității lor de domiciliu. Aceștia vor putea vota doar la secțiile de votare unde și-au stabilit reședința temporară.
Alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință vor putea vota în localitatea de reședință pe listele suplimentare, ori în localitatea de domiciliu, pe listele permanente.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Alegătorii nu vor putea vota și la secția unde este repartizat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința, ori contrariul. Votul multiplu este considerat o infracțiune.
Persoanele care locuiesc într-o altă localitate decât cea din buletin și își doresc să voteze pentru autoritățile locale de acolo au două variante:
Cu toate acestea, începând cu alegerile din acest an, votarea pe listele suplimentare în localitatea de reședință se poate face doar dacă alegătorul s-a înregistrat la primărie cu cel puțin 6 luni înainte de alegeri.