Cum sunt păcăliți românii cu bijuteriile din aur? Noi reguli care vin în ajutorul clienților, astfel încât să nu mai fie în dezavantaj
Tot mai mulți români sunt păcăliți la bijuterii, sau la casele de amanet. Protecţia Consumatorilor a propus o serie de reguli, astfel încât aceste practici să nu mai fie întâlnite.
Românii sunt din ce în ce mai ușor de păcălit atunci când vorbit de aur sau pietre prețioase. Astfel că la multe dintre bijuteriile din țară, fie la amanet cântarul indică o cantitate mult mai mare.
Ce regulă trebuie să respecte bijutierii pentru a nu fi amendați?
În acest sens, Protecţia Consumatorilor a introdus mai multe reguli, astfel încât aceste practici să nu mai fie întâlnite.
Regula, care va fi cel mai probabil adoptată în următoarele luni este ca pe etichetele bijuteriilor să fie scris cât e metal preţios şi cât e fier sau piatră fără valoare.
"Nu este corect să informăm clientul că şi-ar cumpăra o piesă care are 4-5 grame o piatră şi un gram sau două aur. Şi noi să-l facem să creadă că el cumpără o bijuterie din aur", a spus proprietara unui magazin bijuterii pentru Observator.
Proiectul de lege mai trebuie să fie adoptat şi publicat în Monitorul Oficial, iar din acel moment cei care încalcă regulile vor primi amenzi usturătoare.
În septembrie anul trecut, ANAF a efectuat inspecții la casele de amanet și bijuterii, acolo unde au identificat mai multe nereguli. Atunci au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 77.000 de lei și au fost confiscate 1,5 kilograme de obiecte din aur.
Cât este gramul de aur în România?
Aurul de 22k costă 280 lei/gr., în timp ce prețul pentru aurul de 18k este de 230 lei/gr. Pentru aurul de 14 k, românii trebuie să scoată din buzunare 180 lei/gr.
În România se produce lunar o jumătate de tonă de bijuterii, dintre care 50% sunt din aur şi 50% din argint, în timp ce Rusia produce în jur de 300 de tone de aur în fiecare an.