Românii sunt din ce în ce mai ușor de păcălit atunci când vorbit de aur sau pietre prețioase. Astfel că la multe dintre bijuteriile din țară, fie la amanet cântarul indică o cantitate mult mai mare.

Ce regulă trebuie să respecte bijutierii pentru a nu fi amendați?

În acest sens, Protecţia Consumatorilor a introdus mai multe reguli, astfel încât aceste practici să nu mai fie întâlnite.

Regula, care va fi cel mai probabil adoptată în următoarele luni este ca pe etichetele bijuteriilor să fie scris cât e metal preţios şi cât e fier sau piatră fără valoare.

"Nu este corect să informăm clientul că şi-ar cumpăra o piesă care are 4-5 grame o piatră şi un gram sau două aur. Şi noi să-l facem să creadă că el cumpără o bijuterie din aur", a spus proprietara unui magazin bijuterii pentru Observator.

Români păcăliți aur

Imagine reprezentativă cu un bijutier.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Caz șocant în Galați. Un bărbat și-ar fi ucis fratele cu 15 ani mai mare, iar apoi i-ar fi așezat trupul în cadă. Ce s-a întâmplat ulterior

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Proiectul de lege mai trebuie să fie adoptat şi publicat în Monitorul Oficial, iar din acel moment cei care încalcă regulile vor primi amenzi usturătoare.

În septembrie anul trecut, ANAF a efectuat inspecții la casele de amanet și bijuterii, acolo unde au identificat mai multe nereguli. Atunci au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 77.000 de lei și au fost confiscate 1,5 kilograme de obiecte din aur.

Cât este gramul de aur în România?

Aurul de 22k costă 280 lei/gr., în timp ce prețul pentru aurul de 18k este de 230 lei/gr. Pentru aurul de 14 k, românii trebuie să scoată din buzunare 180 lei/gr.

Reguli cumpărare aur

Imagine cu mai multe bijuterii din aur și argint.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Cine este Andra, femeia însărcinată care a murit în accidentul cumplit din Botoșani! Povestea impresionantă a tinerei care abia aștepta să devină mamă

În România se produce lunar o jumătate de tonă de bijuterii, dintre care 50% sunt din aur şi 50% din argint, în timp ce Rusia produce în jur de 300 de tone de aur în fiecare an.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si