O tânără de 19 ani din Iași a murit pe 9 iulie 2024, după ce a fost atacată de un urs. Fata se afla pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi.

În acest context, îți oferim câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să eviți întâlnirea cu urșii atunci când faci un traseu montan.

Cum te ferești de urși când mergi pe munte

Mersul pe munte este o activitate frumoasă, însă implică și anumite riscuri, inclusiv întâlnirea cu urșii. Aceste animale pot fi periculoase dacă nu sunt tratate cu precauție.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Iată câteva sfaturi esențiale pentru a te feri de urși și a te bucura în siguranță de aventurile montane.

Informează-te înainte de plecare

Înainte de a pleca pe traseu, informează-te despre zona pe care urmează să o vizitezi. Află dacă există urși în regiunea respectivă și care sunt recomandările locale pentru siguranță.

Mergi în grup

Există șanse mai mici ca urșii să se apropie de grupurile mari de oameni.

Dacă este posibil, evită să mergi singur pe traseu. Făcând zgomot și vorbind cu colegii de drumeție, vei avertiza urșii de prezența ta și îi vei descuraja să se apropie.

Fii atent la semnele prezenței urșilor

Fii atent și observă semnele care indică prezența urșilor, cum ar fi urmele, excrementele, zgârieturile pe copaci sau resturile de hrană. Dacă întâlnești astfel de semne, este indicat să închei traseul în acel moment și să te întorci în locuri populate.

Citește și: VIDEO O tânără de 19 ani a murit după ce a fost atacată de urs, la Bușteni. Tânăra făcea un traseu montan cu iubitul său, când a fost aruncată într-o râpă de animal

Păstrează-ți hrana în siguranță

Hrana este principalul motiv pentru care urșii se apropie de oameni. Asigură-te că alimentele și deșeurile sunt bine ambalate și depozitate în locuri inaccesibile urșilor, cum ar fi în containere închise

Echipează-te cu un fluier sau cu spray-uri anti-urși

Fluierele purtați pe rucsac pot ajuta la alertarea urșilor de prezența ta, iar spray-urile anti-urși sunt o măsură de siguranță importantă. Aceste spray-uri sunt concepute pentru a ține urșii la distanță în caz de atac. Asigură-te că știi cum să le folosești corect înainte de a pleca la drum.

Evită zonele cu vegetație densă și drumurile înguste

Urșii preferă să se deplaseze prin zone mai izolate și vegetație densă. Alege trasee largi și deschise, unde poți vedea și fi văzut de la distanță. În acest fel, vei avea mai multe șanse să observi un urs înainte ca acesta să te observe pe tine.

Citește și: VIDEO „Nenorocirea s-a întâmplat” Mărturiile cutremurătoare ale iubitului fetei omorâte de urs! Greșeala imensă pe care au făcut-o cei doi i-a adus tinerei un sfârșit crunt

Fii calm și retrage-te încet în cazul unei întâlniri cu un rus

Dacă întâlnești un urs, păstrează-ți calmul și evită să faci mișcări bruște sau să fugi. Încearcă să arăți cât mai mare posibil stând drept și ridicând brațele. Retrage-te încet, vorbind într-o voce calmă, fără a întoarce spatele ursului. Nu încerca să te apropii de el sau să-l hrănești.

Fii atent la comportamentul urșilor

Dacă un urs pare agresiv, folosind comportamente precum mormăitul sau lovirea solului cu labele, este un semn că te percepe ca pe o amenințare. În astfel de cazuri, încearcă să te retragi cât mai calm și mai rapid posibil.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si