Astfel de reacții sunt din ce în ce mai frecvente. Studiile arată că 1 din 4 persoane dezvoltă o frică irațională de zbor. În aceeași situație este și Maria, care s-a născut cu o astfel de temere.
Citește și: Aterizare de urgenţă pe Aeroportul ”Henri Coandă”: La bordul aeronavei, se aflau 112 pasageri
Maria Țăran, pacientă cu aviofobie: „ Foarte, foarte teamă.
O teamă foarte mare.”
Tânăra are 39 de ani și simte că această fobie i-a dat peste cap viața. A ratat nenumărate vacanțe și a trecut prin spaime de nedescris la unicul zbor pe care s-a încumetat să îl facă, în urmă cu foarte mulți ani.”
Maria Țăran, pacientă cu aviofobie: „Îmi transpirau palmele, nu puteam să respir, atacuri de panică, simțeam că mă sufoc și de aici lista poate continua adică nu mă relaxam, chiar nici la jumătate de oră după ce coboram din avion mă putem relaxa.”
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Carina Cosăreanu, psiholog: „Se manifestă ca toate celelalte fobii, ca o frică externă, care ne duce cu gândul că va fi un eveniment catastrofal. Că va duce chiar la sfârșitul vieții.”
Maria a apelat la ședințele de aviofobie pentru a-și înfrânge frica
În disperare de cauză, Maria a decis să facă ceva pentru a-și înfrânge teama: a apelat la ședințele de aviofobie, o tehnică nouă prin care persoana speriată este confruntată în repetate rânduri cu situația care o îngrozește.
În fața panoului de comandă al simulatorului de zbor, sub coordonarea instructorului, Maria pare că se relaxează.
Maria Țăran, pacientă cu aviofobie: „După ce mi-a explicat și am început să apăs eu singură pe butoane, chiar a fost ca într-un joc.”
Alexandru Mălăncioiu, instrcutor: „Majoritatea vin cu frica de decolare sau de aterizare, dar sunt și alții care vin cu frica de turbulențe, doare decolă, până îi trece teama respectivă.”
De altfel, terapia aleasă de Maria pentru a-și confrunta temerile este una dintre cele mai eficiente.
Carina Cosăreanu, psiholog: „Aviofobia se tratează, fie prin terapie de scurtă durată sau de lungă durată, prin hipnoterapie și mai ales prin expunerea la stimul fizic sau prin expunerea la un simulator.”
Maria, pacientă cu aviofobie: „Este a doua ședință, după prima ședință am avut un zbor, într-adevăr mai scurt, dar a fost mult mai bine.
Iar acum va fi și mai bine, voi mai face, oricum, încă o ședință.”
O astfel de ședință terapeutică de aviofobie durează, în medie, 2 ore, iar prețul este de aproximativ 900 de lei. Însă de obicei este nevoie de mai multe ședințe pentru ca frica să dispară.