In articol:
După catastrofele cutremurului din Turcia, populația realizează cât de vulnerabilă este în fața unei asemenea tragedii. Astfel, în media s-au răspândit tot felul de măsuri care pot fi luate în caz de cutremur masiv.
Cum ne pregătim în caz de cutremur
Majoritatea românilor a început să caute kit-urile de supraviețuire în caz de cutremur, sub forma unor rucsacuri dotate cu apă, lanterne, alimente și altele. Cu toate acestea, se crede că românii nu sunt pregătiți și obișnuiți să acționeze în caz de cutremur.
Psihologul Mihai Copăceanu și medicul psihiatru Gabriel Diaconu spun că oamenii simpli nu au cum să-și păstreze calmul în astfel de situații limită și vor căuta să-și salveze viețile.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru a explicat: „Majoritatea oamenilor n-au să-și păstreze calmul. Asta nu înseamnă că vor intra în panică. Cei mai mulți vor căuta un loc de adăpost din calea pericolului. Realitatea este, în schimb, că mulți oameni încă nu știu care sunt locurile ferite, sau unde câștigi o șansă în plus de supraviețuire după ce începe un seism.Oamenii
- Băile sunt prin definiție sigure
- Zonele dimprejurul pilonilor de siguranță ale locuinței sunt mai sigure decât camerele cu ziduri secundare
- Oricând o masă zdravănă poate face o diferență, sau cada de baie ”
Citește și: Campanie de strângere de ajutoare pentru sinistrații din Turcia, în Sectorul 4
Lucruri de făcut în caz de cutremur
Cei doi specialiști sunt de părere că românii nu sunt pregătiți nici în caz de cutremur, dar nici în caz de alte dezastre, precum incendiile.
Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro
Doctorul Gabriel Diaconu a spus că, în caz de cutremur, esențial este: „Să ne uităm împrejur după adăpost. Nici exagerarea, nici minimizarea severității seismice nu ajută. Poziția de siguranță seamănă cu cea pe care oamenii o deprind când călătoresc cu avionul: poziție ghemuită, cu protejarea capului cu mâinile, aplecat înainte”.
În privința kit-urilor de urgență în caz de cutremur, rucsacul cu cele necesare se poate achiziționa sau se poate asambla direct acasă, pentru o variantă mai accesibilă.
„Rucsacul de urgență este o soluție simplă, nespecifică în caz de seism. Ar trebui să conțină fluide pentru hidratare, alimente neperisabile și schimburi uscate de haine, obligatoriu o trusă de prim ajutor. Poate include lanterne, baterii, încărcătoare pentru telefon mobil, alte instrumente care se pot dovedi utile în caz de nevoie. Componența acestor rucsacuri este variabilă”, explică Gabriel Diaconu.