Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un nematod care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.

La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic sau prepararea termică “în sânge” ori consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă.

De asemenea achiziţionarea cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate şi tăierea clandestină a animalelor.

In vederea prevenirii imbolnavirii se recomanda achizitionarea animalelor de la unitati avizate sanitar, iar a carnurilor din centrele comerciale care pun la vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar. De asemenea, cei care sacrifica porcul in gospodaria proprie ar trebui sa trimita la un examen trichineloscopic probe de carne. Medicii atentioneaza ca procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, scrie estnews.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si