Close sidebar
Close sidebar

Cum verifici dacă ouăle de Paște sunt proaspete. 4 modalități ingenioase

În această săptămână, atenţia ne este îndreptată către bucatele tradiţionale care trebuie preparate cu ingrediente proaspete. Un ou învechit va strica gustul cozonacilor iar pasca nu va ieşi cum trebuie. Cum ne putem da seama dacă ouăle sunt proaspete pentru a găti cele mai bune și sănătoase rețete?

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Simbolul Sărbătorilor Pascale îl reprezintă ouăle roșii. Trebuie să verifici dacă sunt proaspete, înainte de a prepara rețetele. Cele cumpărate din comerț au, în general, date de expirare, însă chiar și așa, o precauție în plus este benefică.

Cum verifici dacă ouăle de Paște sunt proaspete

1. Testul cu apă

Pune oul într-un pahar înalt cu apă rece. Dacă oul va sta pe fundul paharului, atunci el este proaspăt; dacă se va ridica și se va înclina într-un oarecare unghi, atunci el este destul de vechi, dar comestibil; dacă acesta plutește complet la suprafață, atunci nu este comestibil și trebuie aruncat!

Citeste si: Săptămâna patimilor la cumpărături

Ouăle se ridică la suprafața apei pentru că, după o perioadă de timp, umezeala din interiorul acestora se evaporă prin coajă și este înlocuită cu aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta plutește mai bine – și bineînțeles, este mai vechi.

2. Testul prin spargerea oului

Sparge oul să vezi în ce stare sunt albușul și gălbenușul. Dacă gălbenușul este bulbucat și prezintă o formă definită și albușul este vâscos și adunat împrejurul gălbenușului, atunci oul este încă proaspăt. Dar dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi. Se rup lanțurile proteice (substanțe variate ce se leagă una de cealaltă) din albușul oului odată cu trecerea timpului, și la un ou vechi, gălbenușul și albușul nu mai sunt lipite unul de celălalt, astfel degradându-se.

  3. Testul prin agitarea oului

Citeste si: Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Liam Payne! Ce s-a întâmplat înainte cu doar câteva zile ca artistul să-și piardă viața- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Ce se afla în celebrul sicriu de zinc găsit în curtea bisericii „Mavrogheni” din București: Ascundea o mărturie a dragostei nesfârșite- antena3.ro

Dacă agiți oul și nu se aude un zgomot de plescăitură de apă din interior, atunci acesta este proaspăt și comestibil. Dar dacă din ou se aude un zgomot ca și cum ai agita apa, atunci acesta nu este comestibil, din cauză că a intrat aer în ou și s-a expandat bula de aer a acestuia.

  4. Atenție la ”termenul de valabilitate”

Pe ambalajul ouălor este specificat ”termenul de valabilitate” prin care furnizorul garantează că ouăle pot fi consumate până la data respectivă, în condiții de depozitare optime. În general ouăle pot fi consumate în siguranță și după ce trece termenul de valabilitate, dacă acestea sunt gătite bine, dar cel mai bine e să le verificați printr-un test de prospețime nu?

Citeste si: Cadourile perfecte pentru Paște

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI