Ce se întâmplă cu salariile profesorilor pentru perioada în care școlile sunt închise din cauza epidemiei de coronavirus? Este întrebarea care-i frământă pe cei care lucrează în Învățământ, mai ales că în ultima perioadă au apărut tot felul de zvonuri, inclusiv că ar putea să fie băgați în șomaj tehnic.

Citeste si: Mediile elevilor se vor încheia cu minimum 2 note, la care se adaugă nota din teză

Ministrul Monica Anisie: Cadrele didactice nu vor intra în șomaj tehnic

Marți, 7 aprilie, Monica Anisie, ministrul Educației, a făcut câteva precizări privind salariile cadrelor didactice. Ministrul spune că situația de criză generată de coronavirus nu va afecta salariile profesorilor și că această categorie profesională nu va intra în șomaj tehnic.

”Am făcut această precizare către colegii mei profesori și repet informația că salariile profesorilor se plătesc așa ca până acum, că nu se pune în niciun caz problema șomajului tehnic la nivelul sectorului Educație. Noi am făcut o precizare la nivel de MEC, am transmis-o către inspectoratele școlare, am recomandat cadrelor didactice ca în perioada vacanței, 3-21 aprilie, să intre în concediu de odihnă", a afirmat ministrul Educației la o emisiune tv.

Citeste si: Studiu Harvard- Cercetătorii spun că rata deceselor provocate de coronavirus este influențată de poluarea aerului

Ce se întâmplă cu profesorii plătiți la oră în perioada închiderii școlilor

Pe de altă parte, salariile cadrelor didactice sunt afectate de neplătirea orelor suplimentare sau a celor care ”sunt plătiți cu ora”. În cazul acestora, în mod normal, sumele vor fi primite în perioada în care se va face recuperarea acestor ore, la redeschiderea școlilor.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

 “Au venit precizări în şcoli că nu vor fi plătite orele peste norma de 18, în condițiile în care sunt oameni care au toate orele pe contract de plata cu ora.. Oamenii care nu au normă de 18 ore, au mai puțin şi intră la plata cu ora nu vor mai fi plătiți! De la inspectorat scrie că orele suplimentare vor fi plătite când recuperăm!”, a precizat un professor, citat de publicația Fanatic.

Citeste si: O zi care va intra în istoria modernă! Ce se întâmplă în orașul chinezesc Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus

Predarea online va fi reglementată de Ministerul Educației

Monica Anisie a dat de înțeles în declarațiile sale din ultimele zile că modul de predare, cursurile online pentru învățământul preuniversitar vor fi reglementate printr-un act normativ, convenit de către Ministerul Educației cu profesorii, părinții și elevii.

”Este necesar ca din partea Ministerului Educaţiei să se realizeze un act normativ şi pentru acest tip de învăţare – învăţarea online. (…) Vom reglementa în mod clar care sunt parametrii în care trebuie să se desfăşoare şi aceste lecţii online, pentru că este necesară o metodologie în acest sens, un act normativ care să stipuleze ceea ce este un răspuns la întrebările venite atât din partea părinţilor, cât şi din partea elevilor.

După această perioadă de vacanță vom veni și cu reglementări ca toate aspectele pe care le-am identificat în această perioadă de situație de urgență, să găsim răspunsuri la toate întrebările pe care ni le-au pus atat părinții cât și elevii, dar și cadrele didactice și să ajutăm la menținerea acestei legături dintre elevi și profesori”, a declarat  Monica Anisie.

Citeste si: Iohannis: România nu este încă în faza de relaxare a măsurilor de izolare. Eu voi sta acasă de Paşte şi vă îndemn să faceţi la fel

Marți, 7 aprilie 2020, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au venit cu noi informații legate de întoarcerea elevilor la școală, dar și de examenele de la finalul clasei a VIII-a și de la finalul liceului. Ministrul a anunțat, în spațiul public, faptul că elevii din an terminal, clasa a VIII-a și a XII-a, urmează a susține Evaluarea Națională și, respectiv, Examenul Național de Bacalaureat doar din materia care fost parcursă până la începutul semestrului II din anul școlar în curs, în contextul suspendării cursurilor pe o perioadă nedeterminată din cauza COVID-19.

 

 

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Mama lui Daniel Balaciu, gest neașteptat după ce fiul ei și-a primit sentința. Ce vrea să-i facă Danei Roba- radioimpuls.ro

 

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si