Cum votez la alegerile din România pentru Europa? Pentru milioanele de români din diaspora, votul din 9 iunie nu înseamnă altceva decât viitorul Parlamentului European și păstrarea speranței pentru o Europă unită.

Cum votez la alegerile din România pentru Europa. Din păcate, prezența la vota la ora 16.00 în Italia și Spania se află la jumătatea cifrelor din urmă cu 5 ani! Sunt câteva explicații pentru aceste diferențe: data trecută au fost comasate două tipuri de alegeri în diaspora, iar numărul românilor din străinătate a scăzut între timp.

Citește și: VIDEO Dacian Cioloș: „E vorba despre prezent”. Ce a spus politicianul după ce a ieșit din secția de votare?

Cum votez la alegerile din România pentru Europa? Cei mai mulți dintre românii din străinătate care au participat la votul de azi, 9 iunie, s-au gândit la pericolul ca mișcările extremiste să pună mâna pe inima Europei și să ducă la o implozie a UE.

Cum votez la alegerile din România ca să nu dau un vot anti-european

Cum votez la alegerile din România astfel încât să nu dezintegrez Europa? În toată Europa, dreapta radicală este în creștere, după cum notează Politico.eu.

Alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 vor dezvălui cât de mult au câștigat în ultimii ani forțele politice anti-imigrație și chiar anti-europene.

În Franța, partidul de extremă-dreapta Rassemblement National (RN sau "National Rally") este pe cale să primească o treime din voturi, mai mult decât dublul sprijinului celui mai apropiat rival al său, partidul "Renașterea" al președintelui Emmanuel Macron.

În Germania, în ciuda unei serii de scandaluri, Die Alternative für Deutschland (pe scurt, AfD) se îndreaptă pe locul doi, înaintea fiecărui partener din coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz.

În Italia, partidul de dreapta al prim-ministrului Giorgia Meloni, Frații Italiei, se află cu mult înaintea grupului de urmăritori.

Cu rezultate similare așteptate în multe dintre țările mai mici ale Uniunii Europene, se estimează că următorul Parlament European va avea mai mulți membri din extrema dreaptă decât din forța istoric dominantă, Partidul Popular European conservator.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cum votez alegerile Romania în 9 iunie 2024, a sosit "momentul Trump" pentru Europa?

Cum votez alegerile Romania în 9 iunie 2024, a sosit "momentul Trump" pentru Europa?

[Sursa foto: Instagram]

9 iunie 2024, a sosit "momentul Trump" pentru Europa?

Momentul Trump al Europei a sosit, titrează sursa citată. Pe măsură ce extrema dreaptă crește, alegerile pentru Parlamentul European din această săptămână vor reordona peisajul politic al continentului.

Într-un continent care s-a mândrit că a exorcizat fantomele lui Hitler, Mussolini și Franco, reapariția dreptei radicale ca forță politică vine ca un șoc.

"În timp ce partidele populiste și naționaliste din Europa vor rămâne probabil prea agitate pentru a-și exercita puterea brutală după numărarea voturilor duminică seara, succesul lor va declanșa o tulburare politică echivalentă cu cea cauzată de alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA în 2016", scrie Politico.

La urma urmei, rezultatele din Parlamentul European servesc ca un barometru al direcției în care se îndreaptă politica națională în unele dintre cele mai importante capitale ale Europei.

Cum votez la alegerile din România pentru Bruxelles ]n 9 iunie 2024

Dacian Cioloș le atrage atenția cetățenilor din România să acorde o importanță foarte mare și alegerilor europarlamentare. Citește știrea integrală AICI.

Alegeri locale și europarlamentare 9 iunie 2024. Imediat după ora 22.00 vor fi disponibile primele EXIT-POLL-uri cu rezultatele de la alegeri. Vezi aici în timp real cum votează România pe 9 iunie 2024.

În urmă cu cinci ani, un „val verde” la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 i-a îndemnat pe liderii continentului să lanseze o restructurare epocală a economiei, menită să facă UE neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

În acest an, valul curge în direcția opusă, potrivit Politico. O performanță și mai puternică a partidelor ocolite cândva ca fiind prea toxice pentru a lucra cu ele va avea probabil un efect și mai mare.

Motivul? Liderii politici ai Europei își dau seama că dreapta radicală nu mai este la porți – este în interiorul palatului și nu mai poate fi ignorată.

Extremiștii insurgenți ai Europei au multe nume: extremă dreaptă, dreapta radicală, dreapta tare, eurosceptici, populiști. Criticii lor îi numesc fasciști sau autoritari. Ei preferă să se descrie ca conservatori, suveranişti, naţionalişti – chiar democraţi.

Citește și: George Simion, politicianul care a ales să voteze în două orașe din țară: "Pentru viitor"

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Mișcarea politică din România care se pliază pe această descriere pan-europeană este AUR, iar întrebarea este ce procent din cele 33 de poziții ale României pentru Parlamentul de la Bruxelles se vor duce spre "conservatorii" români?

Cum votez la alegerile din România ca să nu aleg Rusia lui Vladimir Putin?

Unii politicieni de dreapta radicală sunt libertari economici, dar mai mulți îmbrățișează un stat puternic, protector- cel puțin atunci când vine vorba de cei pe care îi consideră cetățeni.

În afară de fracționismul care îi afectează pe pasionați, Rusia este cel mai mare punct de diviziune. Unele partide, precum AfD sau Partidul Libertății din Austria, sunt fani deschisi ai președintelui rus Vladimir Putin.

Alții, precum Frații Italiei ai lui Meloni sau partidul Lege și Justiție din Polonia se numără, din motive de convingere sau de comoditate, printre cei mai fericiți oponenți ai săi.

Cât contează alegerile europarlamentare pentru români

Alegerile pentru Uniunea Europeană sunt percepute în România doar ca un preambul pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din toamnă-iarnă, scrie publicația Politico.

Chestiunile legate de UE au fost absente din campania electorală, partidele luptându-se mai ales pe teme locale, cum ar fi corupţia, deoarece alegătorii vor alege autorităţile locale în aceeaşi zi.

Principalele partide privesc deja spre alegerile prezidenţiale din septembrie. "Nu se vorbeşte absolut deloc despre Europa" în campania electorală, spun sociologii.

"Votul de duminică se referă mai mult la impulsul pe care îl va da partidelor pentru alegerile prezidenţiale, al căror câmp este mai aglomerat. Această competiţie, la rândul său, este o oportunitate de a câştiga şi mai mult impuls înainte de votul parlamentar din decembrie", a explicat sociologul Barbu Mateescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si