Ultima mutare a lui Vladimir Putin pe frontul din Ucraina crește riscul unei escaladări a războiului și al atragerii NATO în conflictul din Ucraina. Pus în fața unor înfrângeri dure pe câmpul de luptă, Kremlinul anunță pseudo-referendumuri în regiunile Donețk și Lugansk pentru anexarea lor la Rusia. Din acel moment, liderul rus poate invoca oricând apărarea patriei în fața unor atacuri ale Ucrainei, sprijinite de Occident.
Author: Razvan Ilie marți 20 septembrie 2022 , 21:26
Vladimir Putin face tot ce îi stă în puteri pentru a transforma războiul din Ucraina într-un conflict cu NATO, a declarat un aliat al președintelui rus înaintea referendumurilor de la sfârșitul acestei luni privind aderarea Rusiei în patru regiuni ocupate.
Margarita Simonyan, redactor-șef la RT (Russia Today), organizația mass-media rusă controlată de stat, a făcut aceste comentarii pe pagina ei de Facebook.
În cursul zilei de marți, două regiuni separatiste din regiunea Donbas de est a Ucrainei — republicile populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR) — au anunțat planuri de a organiza referendum pentru aderarea la Rusia.
Rusia poate ataca oricând NATO după anexarea republicilor din Donbas
În postarea ei pe Facebook, Simonyan a sugerat că recunoașterea regiunilor de est ca aparținând Rusiei ar permite Moscovei să amenințe mai ușor NATO cu lovituri de răzbunare pentru orice contraatac ucrainean.
„Un referendum imediat – este un scenariu din Crimeea care e aplicat acum”, a scris Simonyan, referindu-se la anexarea Crimeei în urma unui referendum care a fost criticat de oficialii SUA și UE ca fiind ilegitim.
„Astăzi un referendum, mâine — recunoașterea ca parte a Federației Ruse, poimâine — loviturile pe teritoriul Rusiei vor deveni un război cu drepturi depline între Ucraina și NATO cu Rusia, dezlegând mâinile Rusiei în toate privințele”, a scris propagandista lui Putin.
Intenţiile Rusiei de a organiza ''simulacre de referendumuri'' în zonele ocupate în Ucraina constituie o ''încălcare flagrantă a dreptului internaţional'', a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.
"Aceasta este încă o escaladare în războiul lui Putin'', a spus Stoltenberg, care participă la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.
El i-a cerut comunităţii internaţionale să condamne măsura şi să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina.
La rândul său, SUA au denunţat planurile Moscovei. ''Rusia organizează brusc simulacre de referendumuri'' în Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
''Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţiile Rusiei asupra unor părţi aparent anexate din Ucraina'', a adăugat el.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că referendumurile planificate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională.
Aflat la New York, Macron a spus că referendumurile propuse sunt încă o provocare după ce Rusia a invadat ţara vecină în 24 februarie.
''Dacă ideea unui referendum în Donbas nu ar fi atât de tragică, ea ar fi nostimă'', a declarat şeful statului francez în faţa reporterilor.
Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că planurile Rusiei de a organiza ''simulacre de referendumuri'' în zonele ocupate din Ucraina nu vor fi acceptate.
A fost ''foarte, foarte clar că aceste simulacre de referendumuri nu pot fi acceptate şi că ele nu sunt acoperite de dreptul internaţional'', a menţionat Scholz în marja Adunării Generale a ONU.
El a subliniat că Rusia trebuie să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean. ''Ucraina are tot dreptul de a-şi apăra integritatea şi suveranitatea propriei ţări şi a propriei democraţii. Sprijinim Ucraina în această privinţă'', a spus Olaf Scholz.
Separatiştii pro-ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson. Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie.