Faina, drojdie, zahar, margarina, ulei, mix, sare, apa, nuca. Atat, ce scrie… Deci nu are ou si nici lapte. Nu.
Nu sunt cozonaci de post, dar nici n-au in compozitie ingredientele unui aluat traditional, facut la fel ca in casa. Dovada sta conversatia reporterului Kanal D cu vanzatoarea unei cofetarii, care recunoaste ca vinde cozonaci fara ou si fara lapte.
Sunt adusi de la un producator local, care, din cate se pare, foloseste pentru aluat tot ce e mai ieftin.
Nu e de post. Nu. Dar nu are nici lapte, nici oua. Nu, nu. E ciudat. Da. Nu scrie cred ca tot ce contine.Scrie eticheta suplimentara, dar nu are eticheta suplimentara. Nu, nu are.
Incercam la alta patiserie, care are deja sute de comenzi pentru Craciun.
Vrem sa aflam ce reteta folosesc angajatii de aici.
Faina de grau, umplutura de nuca, zahar, grasimi vegerale, sare iodata, drojdie, ulei, arome.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
La fel se intampla si cu cozonacii cumparati din marile centre comerciale. Multi dintre acestia sunt plini de amidon din porumb, lapte praf, gluten din grau, drojdie comprimata, arome sintetice, indulcitori artificiali, conservanti si coloranti.
"Sa alegi un cozonac pentru masa de sarbatori poate fi o adevarata provocare. Mai ales daca vrei sa fie unul sanatos! Este adevarat domnul Stanciu? Asa este! din pacate, industria nu ne ofera un cozonc sanatos!"
Reteta traditionala contine doar 6 ingrediente, insa cozonacii din supermarketuri au peste 30.... Multe dintre aceste substante sunt inlocuitori artificiali, periculosi pentru sanatate.
Costel stanciu, presedinte Apc: "Avem 10 grame de miez de nuca, asta inseamna miezul de la 2 nuci." Producatorul, pentru a crea o impresie falsa consumatorului, a foslosit spartura de soia, care imita foarte bine nuca."
Practic, inlocuitorii artificiali ne imbolnavesc pe noi, dar prelungesc durata de valabilitate a cozonacului.
Ca sa va faceti o idee....un cozonac din comert are, in medie, termen de valabilitate care poate depasi 2 luni. Asta in timp ce unul facut in casa nu rezista mai mult de....10 zile.
"Dioxid de titan. Este un colorant ...s-a demonstrat ca este cancerigen."
Asa ca apelam la solutia spre care se indreapta tot mai multi romani in prag de sarbatoare: targurile traditionale.
"Cozonac moldovenesc uitati-l! Ne spuneti si reteta?" "Aluatul are faina, oua, smantana, unt, zahar si drojdie."
Chiar daca specialistii APC recomanda targurile traditionale, cel mai sigur ar fi sa faceti dumneavoastra cozonacul in casa.