Cununia religioasă a Olguței Vasilescu cu Claudiu Manda pică în post! Ce spun teologii despre ”nunțile interzise”
Olguța Vasilescu și Claudiu Manda au devenit soț și soție pe 24 februarie, iar nunta este programată pe 30 martie.
Pe 30 martie, așa cum s-a anunțat în presă, Olguța Vasilescu și Claudiu Manda vor face cununia religioasă și nunta. Mulți sunt cei care au fost uimiți când au aflat data nunții celor doi politicieni. Și asta pentru că 30 martie este în plin post al Paștelui.
Pentru nunțile organizate în zile special, cum sunt și perioadele de post, mai amrii Bisericii acordă dispensă. În cazul lor, cum nunta are loc la Craiova, cuplul Olguța Vasilescu – Claudiu Manda trebuie să obțină această dispensă de la episcop.
Citeste si: Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda au spus "DA". Primele imagini de la Starea Civilă
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Chiar dacă vor primi aprobare de la Biserică, cununia religioasă a celor doi în zi de post nu este văzută cu ochi buni de superstițioși.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Teologii au însă explicații clare pentru ”interzicerea” nunților în post. Unii teologi explică aceste interdicţii invocând două motive care ar sta la bază.
Este şi cazul preotului Lucian Farcaşiu, citat de Ziarul Lumina, care spune că, în primul rând, nu se fac nunţi în post deoarece „această perioadă de postire se referă, atât la postirea sufletească cât şi la cea trupească, iar postirea trupească nu are în vedere numai abţinerea de la anumite mâncăruri şi băuturi într-o anumită perioadă, ci şi la abstinenţa conjugală a soţilor. Abstinenţa soţilor în perioada postului are în vedere pregătirea acestora pentru împărtăşirea cu Sfintele Taine în chiar ziua Praznicului, or, pentru primirea Sfintei Împărtăşanii trebuie şi această pregătire trupească prin înfrânarea conjugală. Aşadar, nu împreunarea soţilor este un păcat înaintea lui Dumnezeu, căci "taina aceasta mare este… în Hristos şi în Biserică", ci nesocotirea Sfintei Împărtăşanii, a cărei primire o aşteptăm la sfârşitul postului, dacă nu ne pregătim cuviincios pentru ea, atât sufleteşte, cât şi trupeşte.” Al doilea motiv pentru care nu se fac nunţi în post este, spune preotul Farcaşiu, „că întotdeauna slujba Tainei Nunţii este urmată de petreceri, în zilele noastre de cele mai multe ori chiar prea zgomotoase, or, nu ne putem imagina o masă de nuntă cu mâncare de post, iar atmosfera exuberantă a nunţii o vedem într-o totală contradicţie cu atmosfera de sobrietate ce caracterizează perioada postului.”