In articol:
- Cura de cireșe este aur pentru organism. Ce conțin cireșele?
- Dieta restrânsă cu cireșe:
- Dieta exclusiva cu cireșe:
- Beneficiile cireșelor pentru organism
Cura de cireșe este aur pentru organism. Ce beneficii are? Cireșele au rol detofiant, ajutând in eliminarea toxinelor, dar și în întărirea sistemului imunitar.
Cura de cireșe este aur pentru organism. Ce conțin cireșele?
Cireșele sunt fructe bogate în fibre, potasiu și Vitamina C, carotenoide, melantonină și multe alte elemente benefice organismului.
Cireșele au un conținut de peste 70-80% apă, au foarte puține calorii și sunt bogate în antioxidanți. Au și fibre, precum și vitaminele A, B și C, potasiu, fier, magneziu și calciu, melatonină, antocianine și flavonoide.
Mai mult, cireșele au un conținut ridicat de antioxidanți, substanțe active care activeaza inima, rinichii, precum si in vitamine (vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina K, vitamina E) si in minerale (potasiu, sodiu, magneziu, fier etc.).
Citeste si: Pandişpan cu căpşuni: Reţeta veche de acum 100 de ani
Citeste si: VIDEO| Cireșele cele mai ieftine se găsesc în livezile unde oamenii pot merge pentru a le culege singuri
Conținutul mare de apă din cireșe, permite oricui sa consume orice cantitate dorește din aceste fructe cu un continut redus de calorii si grăsimi, fără sa se îngrașe. Cercetările au demonstrat ca prezenta unui volum ridicat de apa in organism amplifica nivelul de energie si ajuta la stimularea activității metabolismului.
În plus, atunci când cireșele sunt incluse într-o dietă de slăbire, rezultatele se vor vedea in scurt timp, dar va fi necesar consumul in cantități relativ mari pentru eliminarea toxinelor din organism.
Citeste si: Dulceaţă de căpşuni: Reţeta secretă a bunicii
În afara efectului de scădere al numărului de kilograme, consumul de cireșe induce si o stare de relaxare pe parcursul întregii zile; in plus, prin conținutul lor, cireșele conferă suplețe si fermitate pielii.
Iată doua medaliați prin care o persoană se poate bucura de beneficiile cireșelor: o dieta restrânsă și una exclusivă.
Dieta restrânsă cu cireșe:
- Dimineața, pe stomacul gol se consuma o cantitate de minim 100g de cireșe. Cantitatea se creste treptat, astfel încât la sfârșitul celei de-a treia săptămâni se ajunge la 500g de cireșe.
– 300 de g de cireșe se vor împarți in mod egal in trei parți si se vor consuma pana la prânz. Alături de acestea, nu se vor manca alte produse alimentare. In timpul curei cu cireșe este recomandat sa nu fie incluse in mesele zilnice grăsimi animale, zahar rafinat sau alcool. Prânzul si cina vor fi ușoare, pentru ca efectele sa fie pozitive.
Dieta exclusiva cu cireșe:
– Timp de trei sau patru zile se vor consuma doar cireșe. Aceasta dieta poate fi reluata in fiecare luna, daca nu exista deficit de minerale sau alte vitamine in organism. Intre mesele alcătuite din cireșe se recomanda consumul de apa minerala.
- Cantitatea de cireșe consumata zilnic se va încadra intre doua si trei kilograme. Unii specialiști considera ca aceasta poate ajunge chiar si pana la cinci kilograme pe zi. Fructele se vor consuma in mai multe porții, pe parcursul unei zile.
Dieta pe baza de cireșe este recomandata nu doar pentru slăbire ci si in scop medical:
– persoanelor care suferă de boli hepatice – cireșele echilibrează funcția hepatica,
– persoanelor care prezintă un nivel scăzut de minerale,
– persoanelor care se confrunta cu o stare avansata de oboseala,
– persoanele diagnosticate cu afecțiuni biliare,
– persoanelor anemice;
– adulților si copiilor care prezintă deficit de dezvoltare sau creștere.
De asemenea, medicina moderna recunoaște efectul sedativ al acestui fruct.
Beneficiile cireșelor pentru organism
Potrivit specialiștilor, fructele de cireş au o valoare energetică redusă, cuprinsă între 43-89 kcal/100 g fructe proaspete, în medie 57 kcal/100 g. Conţin o mare diversitate de componente nutritive, între care pot fi menţionate: 6-15% zaharuri (mai ales levuloză asimilabilă de către diabetici), acizi organici (îndeosebi acid salicilic), proteine, pectine, caroten, saponine, flavonoizi, vitamine (C, A, B1, B2, E, PP) şi o cantitate optimă de săruri minerale, îndeosebi potasiu (220 mg%), precum şi Ca, P, Mg, Fe şi unele microelemente absolut necesare în terapia umană (Zn, Cu, Mn, Co). Mare importanţă are acidul elagic, care anihilează efectele unor substanţe cancerigene, naturale sau sintetice, prevenind astfel incidenţa cancerului.
Citeste si: Căpşunile: beneficii şi contraindicaţii. Cine nu trebuie să le consume?
Citeste si: Cum îţi dai seama că roşiile pe care le cumperi din piaţă sunt româneşti?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Cozile de cireşe au puternice efecte diuretice datorită conţinutului ridicat de săruri de potasiu şi flavonoide. În plus, s-au constatat şi proprietăţi astringente şi antidiareice (datorită conţinutului în taninuri), apoi proprietăţi depurative, antifebrile şi antiinflamatoare renal. Pentru aceste proprietăţi, ceaiul din cozi de cireşe sau vişine este mult recomandat în:
afecţiuni renale (litiază urică, pielite, nefrite, pielonefrite, cistite, uretrite, retenţie urinară, colici renali, infecţii renale, hidropizie);
– afecţiuni ale aparatului digestiv (diaree, ascită);
– reumatism, gută, artrite;
– prevenirea aterosclerozei şi pericarditei;
– tratarea edemelor şi a celulitei.
Cireșele sunt o sursă bună de melatonină, o substanță care ajuta la îmbunătățirea ritmului circadian si a instalării somnului. Astfel, compușii din cireșe reduc durerile provocate de artrite si guta, reduc riscurile instalării diabetului si ajuta in tratamentul pierderilor de memorie.