Curenții rip, primejdia de la Marea Neagră. Profesorul Florin Tătui de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București a vorbit despre curenții rip din Marea Neagră, curenți care trag foarte repede oamenii în larg și anual reușesc, din nefericire, să producă multe decese.

Curenții rip, primejdia de la Marea Neagră.

Curenții rip, primejdia de la Marea Neagră. Ce sunt și cum te poți feri de ei?

[Sursa foto: PixaBay]

Curenții rip. Ce sunt și cum ne putem proteja de ei?

Curentul rip este un curent de retur sau longitudinal care apare de obicei în apropierea plajelor cu valuri care se sparg. E important de știut că acest tip de curenți sunt greu de observat și pot fi recunoscuți doar după modul în care apa se încrețește care revine apoi spre mare.

Curenții de retur sunt un pericol și pentru cei mai buni înotători. Multe persoane greșesc când încearcă să înoate împotriva curenților rip.

Un astfel de curent se formează pentru că vântul și valurile care se sparg împing apa către țărm, care determină astfel creșterea nivelului de apă de-a lungul țărmului. Apa tinde să vină înapoi în larg pe calea de minimă rezistență. 

Citește și: VIDEO- Șezlonguri la 100 de lei, dar fără condiții și dotări pe plajele din Mamaia

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Curenții rip, primejdia de la Marea Neagră.

Curenții rip, primejdia de la Marea Neagră. Ce sunt și cum te poți feri de ei?

[Sursa foto: PixaBay]

În cele mai adânci zone sau în bancul de nisip sau de corali din dreptul țărmului lucrul apa poate curge mai ușor în larg și va determina formarea unui curent de retur în spațiul respectiv.

Vara, turiștii care vin în stațiunile de la Marea Neagră nu cunosc pericolele în care se aventurează. Profesorul Florin Tătui de la Facultatea de Geografie a Universității din București, a vorbit despre pericolul din Marea Neagră: „Acești curenți sunt formați în anumite condiții specifice, printr-o combinație de morfologie submersă, deci de relief submers și de hidrodinamică, deci de comportament al valurilor și amintim aici anumite înălțimi, anumite perioade și anumite direcții ale valurilor”.

Curenții rip, primejdia de la Marea Neagră.

Curenții rip, primejdia de la Marea Neagră. Ce sunt și cum te poți feri de ei?

[Sursa foto: Edupedu.ro ]

Curenții rip. Ce trebuie să faci dacă ai fost prins de un astfel de curent?

„În cazul nefericit în care sunteți prinși de un astfel de curent rip și simțiți că sunteți trași către larg, în primul rând, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți, spuneam mai devreme că acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim în cadrul lor către larg, e adevărat – cu viteze destul de mari.

În al doilea rând, încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor către cele mai apropiate persoane sau către salvamarul de pe plajă. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului. Întotdeauna trebuie să înotăm paralel cu plaja până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți și abia după aceea să înotăm spre plajă”, a spus profesorul potrivit edupedu.ro.

Profesorul universitar Florin Tatui a mai adăugat: „Majoritatea salvamarilor cunosc foarte bine locurile în care se formează acești curenți rip. Deci, practic, dacă ești un turist și ajungi pentru prima dată într-un anumit sector de plajă, cel mai bine ar fi să ai o scurtă discuție cu salvamarul din zona respectivă și să-l întrebi despre eventualitatea de producere în ziua respectivă a unor astfel de curenți”.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citește și: Sportivul Alex Dumbravă pleacă singur pe Marea Neagră, să doboare un record mondial, pentru o cauză nobilă: ”Facem bine împreună”

Astfel de zone cu pericol pot fi identificate după spuma de la malul mării, dar și atunci când există o breșă, o zonă în care valurile nu se sparg sau când apa are o culoare mai închisă.

Citește și: Dezamăgirea imensă trăită de o turistă în Eforie! Cum arată un hotel de 4 stele: „Este trist”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si