Astfel de experiente imbraca multe forme, dar cele mai multe au niste elemente comune: perceperea unei lumini puternice, o senzatie de calm si liniste absoluta si parcurgerea unui tunel.

Un studiu din 2017 a analizat cat de frecvent si in ce ordine au fost percepute aceste elemente de catre oamenii care au experimentat moartea clinica sau „calatoria” in viata de apoi.

Rezultatele, care sunt o sondare a vietii de apoi, sugereaza ca toate experientele din preajma mortii sunt unice (croite pe profilul individului), dar au elemente comune.

Cercetatorii de la Universitatea din Liege, Belgia, au analizat aceste elemente comune ale cazurilor de moarte clinica.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Din cate stim, pana acum nu s-a facut nici un studiu riguros pentru a afla daca experientele de moarte clinica urmeaza un tipar clar. Scopul studiului nostru a fost sa stabileasca urmatoarele: frecventa cu care aceste elemente sunt observate la nivel global (in toate cazurile analizate) si pozitia cronologica pe care fiecare element o ocupa in relatarile pacientilor" – Charlotte Martial, conducatoarea studiului.

Cercetatorii au colectat si analizat 154 de relatari ale unor persoane care au experimentat fenomenul de moarte clinica. Studiul a relevat ca, in drumul spre viata de apoi, fiecare om trece prin patru fenomene.

Fenomenul constatat cel mai frecvent a fost senzatia de pace (80% dintre participanti), perceptia unei lumini puternice (69%) si intalniri cu spirite sau oameni (64%).

Pe de alta parte, fenomenele cele mai rar intalnite au fost gandurile accelerate (la doar 5% dintre participantii la studiu) si clarviziuni (4%).

in ceea ce priveste succesiunea evenimentelor (ordinea cronologica in care persoanele au perceput aceste fenomene), cele mai multe „calatorii” spre viata de apoi au inceput cu experienta extracorporala (parasirea corpului fizic) si s-au sfarsit cu revenirea spiritului/sufletului in trup (36%).

Potrivit conducatoarei studiului, acest fapt sugereaza ca experientele de moarte clinica par a fi declansate de un sentiment de detasare de corpul fizic si se incheie cu revenirea sufletului in corp.

Per total, cea mai frecventa ordine de desfasurare a evenimentelor, raportata de 22% dintre participanti, a fost urmatoarea: experienta extracorporala (parasirea trupului fizic); calatorie printr-un tunel; perceperea unei lumini puternice; instalarea unei senzatii de pace.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si