Data de 24 ianuarie a rămas în istoria țării nostre, fiind un moment foarte important pentru evoluția noastră ca români. Mica Unire sau Unirea Principatelor Române  de la 24 ianuarie 1859 a fost doar primul pas spre Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Iată cele mai interesante curiozități și lucruri importante despre data de 24 ianuarie.

Cinci lucruri importante despre data de 24 ianuarie

Mica Unire a avut loc pe data de 24 ianuarie 1859, prin unirea Moldovei și Țării Românești. Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor în ambele principate: în Moldova pe 5/17 ianuarie, iar în Țara Românească pe 12/24 ianuarie 1859.

alexandru ioan cuza

Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domn al Moldovei și al Țării Românești, fiind înfăptuită Mica Unire.

[Sursa foto: Wikipedia]

Citește și: Mica Unire: 24 ianuarie 2024 este zi liberă. Ce beneficii primesc angajații care trebuie să lucreze miercuri?

În vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza s-au pus bazele României moderne. A fost creat primul guvern condus de Mihail Kogălniceanu.

În aceste timpuri a fost elaborat Codul Civil și Codul Penal și a fost adoptată legea învățământului primar obligatoriu.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Au fost înființate primele universități: cea de la Iași (în anul 1860) și cea de la București (în anul 1864). Tot în anul 1864 s-a format Școala Națională de Arte Frumoase de la București.

Alexandru Ioan Cuza a creat baza pentru redactarea primei Constituții a României ce a fost finalizată pe 1 iulie 1866. El a abdicat pe 11 februarie 1866.

Alte curiozități despre Mica Unire de la 24 ianuarie 1859

Adunările Ad-hoc din Moldova au fost foarte importante pentru realizarea Micii Uniri.

Înalta Poartă și Austria au considerat că alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Țării Românești este o încălcare a Convenției de la Paris, cu toate că actul oficial nu prevedea acest lucru.

Pentru a marca Mica Unire, a fost emisă o monedă de aur.

Primul Parlament al României a fost creat în urma Unirii Principatelor Române.

adunarile adhoc 1857 mica unire

Adunările Ad-hoc

[Sursa foto: Wikipedia]

Citește și: Mica Unire 2024: Ce semnificație are ziua de 24 ianuarie?

După ce a fost ales ca domnitor în Moldova și în Țara Românească, Alexandru Ioan Cuza a făcut următorul jurământ:

„Jur în numele Prea Sfintei Treimi şi în faţa Ţării mele, că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele Principatelor Unite, că voi fi credincios constituţiei în textul şi în spiritul ei, că în toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate uitând toată prigonirea şi ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit şi pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei decât binele şi fericirea naţiei române.

Aşa Dumnezeu şi compatrioţii mei să-mi fie ajutor!”, conform educatieprinlectura.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si