Sfântul Andrei este sărbătorit de creștini pe data de 30 noiembrie 2023, potrivit Calendarului ortodox. În această zi cei care poartă numele de Andrei sau Andreea ori derivate din acestea își sărbătoresc ziua onomastică, fiind o sărbătoare mare.

Pe data de 30 noiembrie toți angajații români au liber și, de obicei, românii stau alături de prieteni și familie și îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei.

sfantul andrei

Se spune că, oficial, iarna începe pe 30 noiembrie, de ziua Sfântului Andrei.

[Sursa foto: Doxologia]

Cele mai interesante curiozități despre Sfântul Andrei

1. Sfântul Andrei este ocrotitorul României și este considerat a fi cel care a adus creștinismul pe pământul românesc. 

Citește și: Top 11 cele mai frumoase mesaje de Sf. Andrei în 2023: Spune-le ”La mulți ani” celor care își serbează onomastica

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

2. Există 7 tradiții prin care fetele nemăritate își pot ghici ursitul de Sfântul Andrei. Acestea sunt:

  • Imaginea ursitului în apă (fetele nemăritate merg la fântână cu o lumânare pe care o aprind și o coboară până la nivelul apei și, cu ajutorul Sfântului Andrei pe care îl invocă, fata poate vedea în apă cu cine se va mărita)
  • Vrăjile de ursitoare (fata face un colac din aluat simplu și în mijlocul acestuia va pune un cățeș de usturoi; după o săptămână de dospit, dacă usturoiul încolțește, fata va avea noroc și se va mărita)
  • Turta de Indrei (este făcută din apă, sare și făină, toate puse în cantități egale; fetele care își doresc să se mărite trebuie s-o mănânce și în vis le va apărea ursitul oferindu-le o cană cu apă)
  • Număratul parilor (fetele tinere obișnuiau să meargă la gard pe timp de seară și să pună mâna pe unul dintre pari; de la acesta, ele numărau încă 9 pari, iar pe cel de-al nouălea îl însemnau cu o ață roșie; în următoarea zi, ele mergeau să vadă parul ales, iar aspectul acestuia dicta cum va fi viitorul soț: dacă parul era drept și neted, viitorul soț era tânăr, dacă parul avea coaja groasă, soțul era bogat, însă, dacă parul era scurt și noduros, ele urmau să se căsătorească cu un văduv)
  • Firul de busuioc (dacă fetele nemăritate își pun un fir de busuioc sub pernă, ele pot visa chipul viitorului lor soț)

fata care pune busuioc sub pernă de sfantul andrei

Fetele își pun busuioc sub pernă, de Sfântul Andrei, pentru a avea noroc la măritiș.

[Sursa foto: Facebook]

  • Boabe de grâu (în noapte de 30 noiembrie, fetele își pun sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă visează că vine cineva și le ia grâul, atunci ele se vor mărita)
  • Apa la icoană (se pun 9 ceșcuțe de apă într-o strachină, care mai apoi se pun la icoană; a doua zi, fetele verifică nivelul apei: dacă apa este mai multă, atunci ele vor avea parte de noroc în dragoste)

3.

Se spune că pe data de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, începe oficial iarna

4. Potrivit tradiției populare, noaptea de 29 spre 30 noiembrie este considerată noaptea în care coboară pe pământ sfinții patroni ai lupilor, Andrei și Petru. Potrivit superstițiilor, pentru a te putea proteja nu trebuie să îți piepteni părul și nici să faci curat în gospodărie și să nu arunci gunoiul afară. Totodată, oamenii trebuie să își protejeze casa cu usturoi pentru a alunga spiritele rele.

Citește și: Când se pune grâul la încolțit de Sf. Andrei 2023 și ce semnificație are această sărbătoare

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

usturoi de sfantul andrei

Potrivit tradiției, usturoiul alungă strigoii și spiritele rele în ziua de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sf. Andrei.

[Sursa foto: Facebook]

5. Sfântul Andrei ar fi fost primul discipol al lui Iisus, fiind „Cel dintâi chemat” și printre primii patru dintre apostolii preferați, alături de Ioan, Petru și Iacob.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si