Prahova - În patru localităţi cursurile ar urma să se desfăşoare online
Mii de copii din judeţul Prahova aşteaptă de la autorităţi sprijin pentru a putea participa online la cursurile şcolare. În Prahova, datele privind numărul acestora încă se centralizează, însă primele evaluări arată că între 16.000 şi 20.000 de copii au nevoie de un dispozitiv IT.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova susţine că a discutat cu cei mai mari operatori de pe piaţă şi că aceştia nu pot pune la dispoziţie, într-un timp foarte scurt, decât o mică parte din necesar. În judeţ nu există contract semnat pentru furnizarea acestor tipuri de device-uri, iar un contract ar putea fi semnat joi, cu termen de livrare de până la 60 de zile, însă autorităţile spun că au avut discuţii cu toţi cei patru operatori de telefonie mobilă.
În Prahova, cele mai multe localităţi au apelat la sprijinul Inspectoratului Şcolar pentru a primi tabletele de care elevii au nevoie odată cu începerea şcolii în vreme de pandemie. Însă marţi, cu mai puţin de o săptămână înainte de deschiderea anului şcolar, singura certitudine este că şcoala începe la 14 septembrie, în timp ce numărul incertitudinilor este foarte mare., Conducerea ISJ Prahova susţine că încă se centralizează, la nivelul judeţului, numărul elevilor care au nevoie de tablete pentru a putea face cursuri online.
Prahova- În patru localităţi cursurile ar urma să se desfăşoare online
„Am vorbit cu toţi operatorii din domeniu pentru că necesarul de tablete la nivelul judeţului Prahova este foarte mare şi niciunul dintre aceşti operatori nu ne pot asigura într-un timp scurt un număr atât de mare de tablete, undeva între 16 şi 20.000. În seara asta se centralizează cererile trimise de toate şcolile, nu pot să spun o cifră exactă acum.
(...) Am stabilit cu ei şi probabil, dacă primim avzul ministerului, joi vom semna şi contractul, să ni le dea etapizat, astfel încât, când avem localităţi cum avem acum patru localităţi în zona roşie, să le putem da. Evident că cele patru localităţi sunt pe lista cu priorităţi. Termenul în care vor veni toate tabletele este între 45 şi 60 de zile de la semnarea contractului, depinde furnizori, dar primul lot vine în 10 zile de la semnarea contractului”, a
declarat inspectorul şcolar general al IPJ Prahova, Constantin Pisău. Acesta a declarat că ar fi vorba de câte 1000-1500 de tablete de la fiecare furnizor care să fie livrate în primele loturi.
În oraşul Boldeşti Scăeni rata de infectare raportată de DSP Prahova marţi este de 3.29 la mia de locuitori. De zile întregi la Boldeşti există un focar de infectare într-un centru medical. Primarul Constantin Bucuroiu susţine că în centrul care oferă, printre altele, îngrijiri paliative, au fost aduşi bolnavi cu COVID-19 inclusiv de la Ploieşti.
În această situaţie, localitatea a intrat pe lista celor „roşii”.
La Boldeşti Scăeni sunt două şcoli generale – una cu 800 de elevi, alta cu 400 – şi un liceu unde sunt înscrişi aproape 500 de tineri. Un sfert dintre copiii din Boldeşti Scăeni nu au acces la tabletă sau la un telefon performant pentru că provin din familii foarte sărace.
„Inspectoratul Şcolar ne-a asigurat şi pe noi, şi şcoala, că atunci când va primit aceste tablete – este vorba de 455 de tablete pentru toate şcolile şi liceul din oraş – şi sperăm că le aduce până la... Că noi bani nu avem de unde să băgăm. Şi nici nu am găsit portiţă.
Ne bate la cap cu Ordonanţa 144 (n.r.- privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020/2021 în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-CoV-2) dar nu spune care este procedura şi cum face să cumpere autoritatea locală tablete. Nu am fost informaţi că la nivel de guvern se face licitaţie pentru treaba asta şi mai acum două săptămâni s-a blocat licitaţia. Cine e de vină?”, a declarat pentru News.ro primarul din Boldeşti Scăeni.
Edilul susţine că şi să vrea, nu are de unde să aloce bani pentru tablete, pentru că, spune Bucuroiu, 80 la sută din fondurile de care dispune localitatea merg către un alt centru medical, de data aceasta unul public, în care sunt îngrijii 45 de bolnavi din tot judeţul. „Mai vin şi domnii de la Guvern să cumpărăm tablete. N-avem cum, noi abia asigurăm hrana şi întreţinerea bolnavilor de acolo, 45 de bolnavi”, conchide primarul.
Coronavirus continuă să facă ravagii
La Starchiojd, rata de infectare cu virusul SARS-VoV-2 este de 3,59 la o mie de locuitori. Transmiterea este intracomunitară şi în comună nu există centre medicale sau sociale în care să fi fost identificate focare închise de COVID-19 care, puse în statistici, care să determine această rată a infectării. Aproximativ 450 de copii de toate vârstele aşteaptă ca membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să decidă cum începe şcoala în comună. Deocamdată, Consiliul de administraţie al Şcolii Profesionale Comuna Starchiojd a decis, marţi, reluarea cursurilor după scenariul galben, adică modelul hibrid, în care elevii vin prin rotaţie la şcoală, restul fiind prezenţi la lecţii online.
„Noi, astăzi, am luat decizia în Consiliul de Administraţie pentru a începe pe scenariu galben. Aşteptăm decizia de la judeţ. Aici este incertitudine, până când vom fi anunţaţi. Mâine (miercuri – n.r.) aflăm”, a declarat pentru News.ro directorul unităţii de învăţământ, Sorin Fofircă. Dintre cei 450 de elevi care învaţă la Starchiojd, 350 din învăţământul primar, gimnazial şi profesional „sunt eligibili” pentru a primi tablete. Ceilalţi aproximativ o sută sunt de vârstă preşcolară şi nu intră în categoria celor eligibili.
Şcoala Starchiojd a decis să apeleze la Inspectoratul Şcolar pentru achiziţionarea de tablete „Suntem în parteneriat cu ISJ Prahova care va achiziţiona aceste dispozitive cu decontarea din fonduri europene. Dumnealor, la nivel de inspectorat, realizează achiziţia”, a explicat directorul Sorin Fofircă. Pe lângă cele două localităţi, alte două – Talea şi Filipeştii de Târg – au rate de infectare de peste trei la mia de locuitori. Autorităţile iau în calcul ca unii dintre copii să primească de la şcoli, în custodie, calculatoarele aflate în cabinetele de Informatică.
Inspectoratul Şcolar Judeţean încă este, conform şefului instituţiei, „în perioada de colectare a datelor” de la cele 622 de unităţi de învăţământ privind necesarul de device-uri pentru cursuri online.