Câteva dintre cursurile de tractoriști sunt organizate la Berești, în județul Galați. Cei 25 de cursanți au fost aduși într-o fermă de la marginea orașului unde au ocazia să urce la volanul uriașelor utilaje agricole și chiar să le conducă pe câmp.

Salariul este comparativ cu cel al unui IT-ist

Printre ei se numără și Lucian. Are 19 ani și e cel mai tânăr aspirant la diploma de tractorist.

S-a îndrăgostit de această meserie încă din copilărie, iar acum abia așteaptă să termine școala profesională și să se angajeze.

Citeste si: Armata ucraineană a lichidat încă un general al armatei lui Vladimir Putin. Cine este Iakov Riazantsev, comandantul Armatei 49 de Arme Combinate

Dincolo de visul din copilărie pe Lucian îl motivează și partea financiară. Odată angajat tânărul ar putea câștiga un salariu similar cu cel al unui IT-ist la început de drum: între 4 000 și până la 7 000 de lei.

Și femeile pot avea această meserie 

Roxana ne demonstrează că meseria de tractorist nu este destinată exclusiv bărbaților. La 17 ani s-a urcat pentru prima dată la volanul unui tractor.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Ce mâncăm în perioada Postului astfel încât să nu ne îngrășăm? Sfaturi utile de la nutriționistul Wasim Nazer, la „Dimineața cu noi”

Experiența de atunci a motivat-o ca acum, la 35 de ani, să transforme pasiunea în meserie. Nu se gândește deocamdată să se angajeze, ci vrea să fie capabilă să lucreze singură pământul pe care îl deține tocmai pentru că găsește greu oameni specializați. 



Mii de tractoriști au fost formați la Berești. Dacă până acum cei care terminau cursurile plecau mai apoi peste hotare unde câștigau câteva mii de euro pe lună, acum cei mai mulți cursanți provin din rândul muncitorilor necalificați din ferme.

Citeste si: Salarii mai mari în agricultură

 
Lipsa de profesioniști în domeniu i-a determinat pe fermieri fie să pluseze la salariu pentru a atrage personal, fie să-i trimită la cursuri de specializare chiar și pe ingineri, pentru a-i putea înlocui, la nevoie, pe tractoriști.

Citeste si: VIDEO- Rafturi goale în Europa, de teama creșterii prețurilor

Cursanții fac 120 de ore de pregătire teoretică și alte 240 de ore le petrec la practică, în fermă și pe câmp. Pentru cunoștințele dobândite plătesc în jur de 600 de lei, iar la final primesc certificat de calificare profesională, recunoscut de Ministerul Muncii.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si