UPDATE 14.38: Curtea Constitutionala a amânat din nou, marti, luarea unei decizii asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicata de un cuplu de homosexuali in privinta Codului Civil, care interzice recunoasterea in România a casatoriilor persoanelor de acelasi sex incheiate in strainatate. Cazul va fi discutat din nou de CCR in 27 octombrie, informeaza News.ro,
Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a explicat, marti, ca dosarul privind recunoasterea casatoriilor gay incheiate in alte tari a fost repus pe rolul CCR, ceea ce va presupune si reaudierea partilor implicate, pe motiv ca acest caz este complex si are "impact mediatic" foarte
mare.
"(Dosarul- n.r.) prezinta un caracter de noutate, de complexitate. Trebuie sa vedem cu multa atentie si dosarul instantei care ne-a fost trimis si sa citim toate interventiile facute de agentii si ONG-uri.(...) Este foarte complex, a trebuit sa examinam si legislatie europeana, tratate, Carta fundamentala a drepturilor, directive europene, si nu e atât de simplu sa decizi intr-o cauza cu un impact mediatic foarte mare", a spus Dorneanu.
Presedintele Curtii a subliniat ca judecatorii "nu vor sa greseasca" in acest caz si de aceea vor cere si reaudierea partilor, respectiv institutii ale statului, cuplul casatorit in Belgia, precum si parintii acestora.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
"De asta am dat un termen mai indelungat, pentru a se efectua si procedura cu Statele Unite, având in vedere ca unul din parintii cuplului locuieste in America", a spus Dorneanu.
Dosarul aflat pe masa judecatorilor Curtii a fost deschis in urma unui proces intentat de cetateanul roman Relu Adrian Coman si de americanul Robert Clabourn Hamilton, care s-au casatorit la Bruxelles in anul 2010.
Cei doi contesta prevederea din Codul Civil care impiedica recunoasterea casatoriilor persoanelor de acelasi sex incheiate in strainatate.
” Ne-am casatorit la Bruxelles si casatoria pentru noi a fost o modalitate de reconfirmare a dragostei si a angajamentului pe care il avem unul fata de celalalt”, a spus Adrian Coman, in momentul in care exceptia de neconstitutionalitate a ajuns la CCR, potrivit News.ro.
Demersurile prin care cuplul Coman-Hamilton a solicitat recunoasterea relatiei de familie in vederea exercitarii dreptului la libertate de circulatie pe teritoriul Uniunii Europene au inceput la Inspectoratul General in anul 2013. Aflat intr-o perioada de somaj, dupa ce i s-a incheiat contractual la Parlamentul European, Adrian Coman a incercat sa gaseasca o solutie prin care sa traiasca alaturi de sotul sau si, astfel, a incercat sa obtina dreptul de resedinta pentru Robert Clabourn Hamilton in Romania.
”Clai” Hamilton nu poate locui legal in Romania pentru perioade mai lungi de trei luni in calitate de membru de familie, desi este casatorit cu un cetatean roman.
In sedinta din 20 iulie, CCR a amanat luarea unei decizii privind recunoastea casatoriilor.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Presedintele Curtii, Valer Dorneanu, a spus ca nu a solicitat date suplimentare de la institutiile statului, avand in vedere ca au fost depuse suficiente puncte de vedere, insa considera ca implicatiile decizie sunt mari si trebuie astfel ca decizia sa fie luata dupa dezbateri mai ample.
Avocata cuplului de homosexuali casatorit in Belgia si care cere recunoasterea casatoriei lor in Romania, Iustina Ionescu, a argumentat in iulie in fata CCR ca interdictia din Codul civil in acest caz este discriminatorie si aduce atingere dreptului la viata privata si familie, fiind bazata pe prejudecatile din societatea romaneasca.