Close sidebar
Close sidebar

Curtea Constitutionala: Interdictia ca persoanele condamnate sa faca parte din Guvern inceteaza in anumite cazuri

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) sustine ca legislatia care interzice persoanelor condamnate sa faca parte din Guvern trebuie sa modificata in caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie.

A.C.,


DISTRIBUIE
acest articol

"(...) Apare cu evidenta ca, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, sintagma 'nu au suferit condamnari penale' inceteaza sa mai constituie o interdictie la dobândirea calitatii de membru al Guvernului in ceea ce priveste persoanele care cad sub incidenta/sunt beneficiare ale unei legi de dezincriminare sau de amnistie sau care au fost reabilitate printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva, persoane cu privire la care condamnarea penala inceteaza sa mai produca efectele extrapenale prevazute de lege. Orice alta interpretare data sintagmei 'nu au suferit condamnari penale' din cuprinsul art.2 din Legea nr.90/2001 ar fi contrara literei si spiritului Constitutiei", se arata in motivarea deciziei prin care CCR a respins ca inadmisibila, pe 4 mai, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului.

Orice alta interpretare data sintagmei 'nu au suferit condamnari penale' din cuprinsul art.2 din Legea nr.90/2001

ar fi contrara literei si spiritului Constitutiei”, se arata in motivarea deciziei prin care CCR a respins ca inadmisibila, pe 4 mai, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului, potrivit Agerpres.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"Aceleasi consecinte extrapenale sunt inlaturate si in cazul amnistiei post-condamnatorii. Amnistia se realizeaza prin lege si este o cauza care inlatura raspunderea penala, iar daca intervine dupa condamnare, potrivit art.152 alin.(1) teza a doua din Codul penal, 'ea inlatura si executarea pedepsei pronuntate, precum si celelalte consecinte ale condamnarii'.

Cu alte cuvinte, efectele amnistiei post-condamnatorii vizeaza atat sfera penala, inlaturand executarea pedepsei aplicate sau a restului de pedeapsa, in cazul in care executarea a inceput, cat si sfera extrapenala, inlaturand toate celelalte consecinte pe care condamnarea le-a produs", mai arata CCR.

Citit mai mult AICI.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI