UPDATE: Curtea Constitutionala a stabilit data de 14 decembrie ca termen pentru discutarea sesizarii depuse de preaedintele Klaus Iohannis cu privire la legea prin care sunt eliminate peste o suta de taxe.
Sesizarea a fost depusa marţi, fiind stabilit si termenul de 14 decembrie, data la care vor fi audiate partile si vor incepe primele discutii.
Iohannis sustine in motivarea deciziei ca prin lege sunt incalcate normele constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum si cele care guverneaza bugetul public national, informeaza
News.ro. Presedintele acuza incalcarea atat a normelor constitutionale, a Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, cat si a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spune ca se aplica si in acest caz prevederile prin care sunt interziste modificari majore in fiscalitate cu 6 luni inainte de alegeri, pentru ca masurile adoptate vor produce consecinte imediate, fiind afectata executia in curs a bugetului de stat, si nu doar a bugetului viitor.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Klaus Iohannis mai spune in sesizarea de neconstitutionalitate ca Parlamentul trebuia sa identifice in mod concret si sursa de finantare necesara pentru aplicarea legii si sa gaseasca solutii concrete, avand in vedere faptul ca eliminarea simultana a acestor taxe implica o reducere importanta a veniturilor bugetare, in conditiile in care serviciile publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate in continuare.
Iohannis subliniaza ca legea este lipsita de predictibilitate si coerenta, deoarece nu cuprinde solutii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce masurile instituite.
Seful statului vorbeste in sesizare si despre situatia TVR si a Radioului public, aratand ca eliminarea taxei radio-TV este de natura sa genereze interpretari cu privire la statutul salariatilor, in cazul in care institutiile ar ramane bugetate doar de la stat, si poate afecta autonomia serviciilor publice de radio si televiziune.
Iohannis critica si eliminarea timbrului de mediu, spunand ca sunt afectate programele finantate din fonduri externe nerambursabile in lipsa unor masuri compensatorii, dar ar incalca si normele UE in materie.
In final, Iohannis avertizeaza ca prin aceasta lege Romania risca sa depaseasca tinta de 3% de deficit, agreeata de tara noastra in fata organismelor internationale.