Curtea de Apel București anunță că, de pe 21 iunie, își va continua activitatea doar în cazuri urgente
De miercuri, 21 iunie, Curtea de Apel din București, a decis continuarea activității doar în cazurile penale cu arestați și cele cu minori. Această decizie este o formă de protest față de proiectul reformei pensiilor de serviciu.
Curtea de Apel București(CAB) contestă decizia ministrului Muncii, Marius Budăi, cu privire la modificările aduse pensiei de serviciu a magistraților. Acesta a precizat că ultima variantă a pensiilor speciale prevede un impozit de 15% pentru ce depășește un salariu mediu net.
Protest la Curtea de Apel București. Magistrații își încetează activitatea
Prima măsura prin care Curtea de Apel a decis atacarea deciziei cu privire la impozitul pensiilor de serviciu a fost contestarea deciziei la Curtea Constituțională. Magistrații au declarat, conform Profit.ro, următoarele "Eliminarea acestei componente a independenței judecătorului este în dezacord cu jurisprudența constantă a Curții Constituționale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept".
Parcursul contestației nu este cunoscut în acest moment.
A doua măsură adoptată de magistrați a fost întreruperea activității în mai multe județe din țară. În Timișoara, Buzău, Prahova și Dâmbovița, activitatea acestora a fost întreruptă. Astfel, rezolvarea cazurilor care nu au caracter urgent este amânată până când Curtea de Apel decide că își va relua activitatea.
Marius Budăi, ministrul Muncii, decide majorarea impozitului pensiilor speciale la 15%
Într-o declarație oferită luni, Marius Budăi a menționat că ultima variantă în ceea ce privește pensiile speciale este un impozit de 15% pentru ce depășește un salariu mediu net. Acesta a menționat că decizia finală va fi adoptată în urma unei sedințe care va avea loc marți.