Curtea Supremă a Marii Britanii: Suspendarea Parlamentului de către Boris Johnson este ”ilegală”
Curtea Supremă britanică a găsit marţi ”ilegală” suspendarea Parlamentului decisă de către premierul Boris Johnson şi stabileşte ca acesta să se întrunească din nou ”cât mai rapid posibil”, o decizie spectaculoasă şi o înfrângere majoră pentru şeful Guvernului de la Londra, relatează AFP.
Liderul Partidului Laburist (în opoziţie) Jeremy Corbyn i-a cerut imediat lui Boris Johnson să demisioneze.
Cei 11 judecători au decis în unanimitate că avizul lui Boris Johnson prin care i-a cerut reginei Elizabeth a II-a să suspende Parlamentul timp de cinci săptămâni, până la 14 octombrie, cu două săptămâniînainte de Brexit, este ”ilegal, nul şi neavenit”.
”Parlamentul nu a fost suspendat”, a declarat preşedinta Curţii Supreme, Lady Hale, apreciind că este necesar ca acesta să se întrunească din nou ”cât mai rapid posibil”.
Preşedintele Camerei Comunelor John Bercow a declarat că aceasta urmează ”să se reunească fără întârziere” şi că va consulta în acest sens lideriidiverselor partide politice ”de urgenţă”.
Judecătorii au urmărit argumentarea adversarilor şefului Guvernului, care îl acuză de faptul că a suspendat parlamentul cu scopul de a pune căluş opoziţiei şi a scoate regatul Unit din UE la 31 octombrie, inclusiv fără un acord de divorţ.
”Deputaţii trebuie să fie curajoşi şi să ceară socoteală acestui Guvern fără scrupule”, a declarat Gina Miller, o activistă anti-Brexit aflată la originea unuia dintre recursurile examinate de Curtea Supremă, potrivit news.ro.