Close sidebar
Close sidebar

Cutremur de 6,3 in Coreea de Nord in urma unui test nuclear cu bomba cu hidrogen! Ce este "Bomba H" si cat e de puternica

Japonia sustine ca nord-coreenii au facut un al saselea test nuclear, in timp ce seismologii din Statele Unite afirma ca au detectat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 in nord-estul Coreei de Nord, ceea ce conduce la ideea unei "posibile explozii", relateaza BBC.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Zona in care a fost detectata explozia este aceeasi in care autoritatile de la Phenian au mai facut teste nucleare. Autoritatile sud-coreene sustin ca miscarea sesmica a avut loc in districtul Kilju, unde este situat poligonul de teste nucleare Punggye-ri.

”Puterea este de zece sau douazeci de ori mai mare decat in alte teste anterioare. Aceasta scala este la nivelul la care oricine poate spune ca e vorba de testarea unei bombe cu hidrogen”, a declarat Said Kune Y. Suh, un profesor de inginerie nucleara de la Universitatea Nationala din Seul.

Miscarea sesimica a fost detectata la cateva ore dupa ce liderul Kim Jong-un a fost prezentat de presa nord-coreeana cu un nou tip de bomba cu hidrogen. De asemenea, presa a relatat ca aceasta ar putea fi atasata unei rachete balistice. insa, niciuna dintre aceste informatii nu a putut fi verificata din surse independente, potrivit jurnalistilor BBC.

Bomba H, a carei putere exploziva este ajustabila de la zeci la sute de kilotone, este o focoasa termonucleara multifunctionala cu o mare putere distructiva”, se arata intr-un material transmis de agentia nord-coreeana KCNA.

De asemenea, expertii japonezi de la Agentia Nationala de Meteorologie au precizat ca undele seismice detectate dupa posibila explozie au fost de zece ori mai puternice decat in cazul unor teste nucleare anterioare ale regimului de la Phenian.

Citeste si: S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”- kanald.ro

Citeste si: Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%- wowbiz.ro

Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro

Acest lucru inseamna ca regimul nord-coreean ar fi putut sa-si detoneze cel mai puternic exploziv nuclear realizat pana in acest moment. insa, o asemenea actiune ar reprezenta o provocare directa la adresa presedintelui Donald Trump, care a discutat cu doar cateva ore inainte cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, despre escaladarea crizei nucleare din peninsula Coreeana.

Mai multi martori din localitatea chineza Yanji, care este situata in apropierea granitei nord-coreene, au precizat ca au simtit undele seismice, ce au durat in jur de zece secunde si au fost urmate de o replica.

Autoritatile chineze au detectat opt minute mai tarziu o replica de 4,6 in apropierea acelorasi coordonate din districtul Kilju.

Imi mancam micul-dejun peste granita, aici in Yanji, atunci cand am simtit cladirea tremurand. A durat aproape cinci secunde. Sirenele antiaeriene din oras au pornit”, a declarat Michael Spavor, director al Centrului de Schimb Cultural Paektu.

Reprezentantii armatei sud-coreene au explicat ca primul cutremur pare ca a fost produs artificial, iar o intalnire a Consiliului National de Securitate a fost convocata urgent la Seul.

Seismele provocate de testele nucleare nord-coreene au crescut treptat in magnitudine de la primul test din 2006 al regimului de la Phenian.

Dupa al cincilea test nuclear din septembrie 2016, seismologii de la US Geological Survey (USGS) au masurat un cutremur cu magnitudinea de 5,3, in vreme ce un seism de 5.0 s-a simtit in Coreea de Sud.
 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI