UPDATE: Cutremur în Turcia. Peste 11.700 de morți și 50.000 de răniți. OMS vine în sprijinul celor două țări afectate de cutremur
Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit partea central-sudică a Turciei și a afectat și nord-vestul Siriei. OMS va trimite medici şi materiale medicale în zonele afectate.
Author: Diana Puiu miercuri 08 februarie 2023 , 07:32
UPDATE: OMS va trimite trei aeronave cu materiale medicale, una dintre ele fiind deja în drum spre Istanbul, a declarat miercuri, directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Nevoile în materie de sănătate sunt foarte mari", a subliniat dr. Iman Shankiti, reprezentantul OMS pentru Siria.
UPDATE: În rândul victimelor și al persoanelor rănite nu a fost înregistrat vreun cetățean român.
"Potrivit datelor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, cel puțin până în acest moment, nu avem informații privind cetățeni români care să fie răniți sau decedați ca urmare a cutremurelor din Turcia din ultimele zile",
a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
UPDATE: Alți 57 de salvatori au plecat în Turcia. Lor li se adaugă doi medici, doi asistenți şi voluntarii de la Grupul Câinilor Utilitari.
UPDATE: Siria a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE.
”Mai devreme în cursul zilei de astăzi, în această dimineaţă, am primit o cerere de asistenţă din partea guvernului sirian prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă”, a declarat presei Lenarcic.
”Împărtăşim această solicitare cu statele membre ale UE şi le încurajăm să ofere asistenţa cerută”, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor într-o conferinţă de presă, anunţă Agerpres.
UPDATE: Recep Tayyip Erdogan a vizitat miercuri un ”oraş de corturi” la Kahramanmaras, în care trăiesc sinistraţi.
Președintele Turciei a recunoscut faptul că au existat anumite probleme la începutul mobilizării, dar a promis că ”nimeni nu va fi lăsat în stradă”.
Un fost jurnalist turc a fost martor la scoatere cadavrelor de sub dărâmături, la Malatya, și susține că mulți nu au supraviețuit din cauza frigului.
”Azi nu e o zi plăcută, pentru că, începând de azi nu mai există speranţă în Malatya”, a declarat el la telefon AP. ”Nimeni nu mai iese în viaţă dintre dărâmături”.
Un incendiu uriaș care s-a extins la zeci de containere continuă să ardă în portul Iskenderun din sudul Turciei, în apropiere de granița cu Siria, izbucnit în urma cutremurului de luni.
Franța va trimite un spital de campanie și 83 de salvatori suplimentari în Turcia, iar salvatorii aflați deja la locul tragediei lucrează fără întrerupere. Bilanțul morților a ajuns la peste 11.200 de morți și peste 35.000 de răniți, dar bilanțul ar putea fi unul și mai tragic, conform spuselor autorităților.
A fost declarată stare de urgență timp de trei luni în 10 provincii din Turcia.
Spitalul va avea capacitatea să efectueze până la 15 intervenții pe zi
Spitalul "va fi autonom pentru minim 15 zile şi va putea asigura, pe lângă alte îngrijiri mai uşoare, 10 până la 15 intervenţii chirurgicale pe zi", au precizat într-un comunicat pompierii din Gard, sudul Franţei.
Potrivit ONU, aproximativ 70% din pupulația Siriei avea nevoie de asistență umanitară înainte de producerea dezastrului, iar cele două cutremure nu au făcut decât să accentueze problema gravă în care se află.
Fiecare minut contează, iar fiecare moment propt de intervenție înseamnă o viață salvată.
Autoritățile au instituit 3 luni de stare de urgență în 10 provincii din Turcia și 7 zile de doliul național.
70 de țări au trimis echipe de salvare în Turcia
Președintele Erdogan a declarat marți că 70 de ţări şi-au oferit până acum ajutorul pentru operaţiunile de căutare şi salvare.
După activarea mecanismului de protecţie civilă al UE la cererea Turciei, 19 state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania), împreună cu Albania şi Muntenegru, au oferit echipe în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE şi cu autorităţile turce.
De asemenea, Organizatia Mondială a Sănătății trimite provizii de urgență în ambele țări, inclusiv truse chirurgicale pentru traumă și urgență, și activează o rețea de echipe medicale de urgență.
„Acum este o cursă contra cronometru. Fiecare minut, fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață se reduc", a a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Doi gemeni de 1 an și jumătate, salvați de sub dărâmături la 40 de ore după cutremurul din Turcia
La patruzeci de ore după cutremurele puternice care au lovit sudul Turciei, doi frați gemeni de un an și jumătate și părinții lor au fost salvați de sub dărâmături, informează presa turcă. Salvatorii au strigat „se apropie o minune” înainte de a-l scoate pe primul bebeluș.
Băiețelul Ahmet Erbay a fost primul dintre cei doi frați gemeni salvați în operațiunea din Gaziantep, una dintre cele 10 provincii puternic afectate de cutremure cu magnitudinea 7,7 și 7,6 grade.
După ce au salvat-o și pe sora lui geamănă, Amine Elcin, amândoi copiii au fost trimiși la spital.