UPDATE: OMS va trimite trei aeronave cu materiale medicale, una dintre ele fiind deja în drum spre Istanbul, a declarat miercuri, directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Nevoile în materie de sănătate sunt foarte mari", a subliniat dr. Iman Shankiti, reprezentantul OMS pentru Siria.

UPDATE: În rândul victimelor și al persoanelor rănite nu a fost înregistrat vreun cetățean român.

"Potrivit datelor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, cel puțin până în acest moment, nu avem informații privind cetățeni români care să fie răniți sau decedați ca urmare a cutremurelor din Turcia din ultimele zile",

a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

UPDATE: Alți 57 de salvatori au plecat în Turcia. Lor li se adaugă doi medici, doi asistenți şi voluntarii de la Grupul Câinilor Utilitari. 

UPDATE: Siria a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE.

”Mai devreme în cursul zilei de astăzi, în această dimineaţă, am primit o cerere de asistenţă din partea guvernului sirian prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă”, a declarat presei Lenarcic.

”Împărtăşim această solicitare cu statele membre ale UE şi le încurajăm să ofere asistenţa cerută”, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor într-o conferinţă de presă, anunţă Agerpres.

UPDATE: Recep Tayyip Erdogan a vizitat miercuri un ”oraş de corturi” la Kahramanmaras, în care trăiesc sinistraţi.

Președintele Turciei a recunoscut faptul că au existat anumite probleme la începutul mobilizării, dar a promis că ”nimeni nu va fi lăsat în stradă”. 

erdogan

Vizită Erdogan

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Un fost jurnalist turc a fost martor la scoatere cadavrelor de sub dărâmături, la Malatya, și susține că mulți nu au supraviețuit din cauza frigului.

”Azi nu e o zi plăcută, pentru că, începând de azi nu mai există speranţă în Malatya”, a declarat el la telefon AP. ”Nimeni nu mai iese în viaţă dintre dărâmături”.

 Un incendiu uriaș care s-a extins la zeci de containere continuă să ardă în portul Iskenderun din sudul Turciei, în apropiere de granița cu Siria, izbucnit în urma cutremurului de luni.

Citește și: Imagini cutremurătoare. Un tată își ține de mână fiica decedată sub ruinele clădirilor distruse

Franța va trimite un spital de campanie și 83 de salvatori suplimentari în Turcia, iar salvatorii aflați deja la locul tragediei lucrează fără întrerupere. Bilanțul morților a ajuns la peste 11.200  de morți și peste 35.000 de răniți, dar bilanțul ar putea fi unul și mai tragic, conform spuselor autorităților. A fost declarată stare de urgență timp de trei luni în 10 provincii din Turcia. 

Citește și: Alți 13 cetățeni români vor fi aduși în țară cu o aeronavă militară

Spitalul va avea capacitatea să efectueze până la 15 intervenții pe zi

Spitalul "va fi autonom pentru minim 15 zile şi va putea asigura, pe lângă alte îngrijiri mai uşoare, 10 până la 15 intervenţii chirurgicale pe zi", au precizat într-un comunicat pompierii din Gard, sudul Franţei.

Potrivit ONU, aproximativ 70% din pupulația Siriei avea nevoie de asistență umanitară înainte de producerea dezastrului, iar cele două cutremure nu au făcut decât să accentueze problema gravă în care se află.

Citește și: VIDEO. Doi gemeni de 1 an și jumătate, salvați de sub dărâmături la 40 de ore după cutremurul din Turcia

Fiecare minut contează, iar fiecare moment propt de intervenție înseamnă o viață salvată.
Autoritățile au instituit 3 luni de stare de urgență în 10 provincii din Turcia și 7 zile de doliul național.

70 de țări au trimis echipe de salvare în Turcia 

Președintele Erdogan a declarat marți că 70 de ţări şi-au oferit până acum ajutorul pentru operaţiunile de căutare şi salvare.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

După activarea mecanismului de protecţie civilă al UE la cererea Turciei, 19 state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania), împreună cu Albania şi Muntenegru, au oferit echipe în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE şi cu autorităţile turce.

De asemenea, Organizatia Mondială a Sănătății trimite provizii de urgență în ambele țări, inclusiv truse chirurgicale pentru traumă și urgență, și activează o rețea de echipe medicale de urgență.

„Acum este o cursă contra cronometru. Fiecare minut, fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață se reduc", a a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Doi gemeni de 1 an și jumătate, salvați de sub dărâmături la 40 de ore după cutremurul din Turcia

La patruzeci de ore după cutremurele puternice care au lovit sudul Turciei, doi frați gemeni de un an și jumătate și părinții lor au fost salvați de sub dărâmături, informează presa turcă. Salvatorii au strigat „se apropie o minune” înainte de a-l scoate pe primul bebeluș.

Citește și: O țară din Asia se pregătește de război. Șeful statului a dat ordin armatei sale

Eforturile de salvare au fost  filmate de echipa de poliție  pentru operațiuni speciale, potrivit agenției Anadolu. 

Salvatorii au strigat „se apropie o minune”  și l-au înmânat echipelor medicale pe primul micuț scos dintre dărâmăturile de beton.

Citește și:  Cutremure Turcia și Siria. "Spitalul s-a prăbușit cu copilul meu înăuntru"

Băiețelul  Ahmet Erbay  a fost primul dintre  cei doi frați gemeni  salvați în operațiunea din Gaziantep, una dintre cele 10 provincii puternic afectate de cutremure cu magnitudinea 7,7 și 7,6 grade.

După ce au salvat-o și pe sora lui geamănă,  Amine Elcin, amândoi copiii au fost trimiși la spital.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si