Close sidebar
Close sidebar

Cutremur puternic langa frontiera Canadei

Un cutremur important in nord-vestul Columbiei Britanice a fost resimtit in Alaska vecina si in Teritoriul Yukon, insa se pare ca nu a provocat pagube, relateaza The Associated Press.

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

Kathryn Carl, o profesoara din satul Klukwan, in Alaska, situat la aproximativ 64 de kilometri de epicentru, a declarat ca acest cutremur cu magnitudinea de 6,2 a trezit-o la ora locala 4.30 (15.30, ora Romaniei). Ea spune ca a crezut ca a crezut ca a sarit in pat cateaua ei, de 35 de kilograme.

”Statea acolo”, a spus Carl. ”stia de el (cutremur) inainte de noi”.

O serie de replici, inclusiv una de magnitudinea 6,3 a avut loc la ora locala 6.18, a impiedicat-o pe Carl sa se dorama linistita.

Elevi de la scoala Klukwan, unde preda Carl, tocmai se pregateau de plecare in timpul cutremurului. Nici macar nu era principalul subiect de conversatie.

”Se duc sa pescuiasca”, a spus Carl.

Primul cutremur a avut loc la aproximativ 134 de kilometri sud-vest de Whitehorse, in Canada.

Citeste si: Declarațiile vecinilor despre Cătălina Matei, secretara-șefă de la UMF care și-a pus capăt zilelor: „Venea așa foarte abătută”. De ce ar fi recurs femeia în vârstă de 43 de ani la gestul extrem- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Alimentele și băuturile bogate în flavonoide pot reduce cu o treime riscul de demență. Cât de des ar trebui consumate- antena3.ro

Richard Graham, directorul interimar pentru infrastructura si operatiuni din Whitehorse, a declarat ca inspectori au verificat cele mai importante structuri dupa seism. Nu au gasit vreo paguba, dar a fost nevoie sa reporneasca semafoarele, deoarece cutremurul a provocat pene de curent in unele parti ale capitalei Yukonului.

Jay Massie, director la Atco Electric Yukon, a declarat ca primul cutremur a oprit una dintre principalele trei statii din Whitehorse si a afectat 8.000

de clienti. Alimentarea a fost restabilita aproape integral, insa seismul de magnitudinea 6,3 a afectat statia din nou.

Cei mai multi clienti au primit curent din nou dupa aproximativ doua ore.

Massie se pregatea sa-si duca fiica la lectii de inot cand a avut loc primul cutremur. A inceput incet, s-a intensificat si a trezit pe toata lumea din casa, a spus el.

”A trezit-o inclusiv pe fiica mea adolescenta, un lucru greu de facut”, a adaugat el.

Seismul a fost resimtit in capitala Alaskai, Juneau, la 216 kilometri sud. A trezit-o pe reprezentanta statului Charisse Millett din somn si i-a doborat vase de pladtic de pe dulapuri.

”Sunt foarte treaza si foarte obosita acum”, a declarat republicana din Anchorage, obisnuta cu niste cutremure mai scurte.

Nu este un lucru neobisnuit ca o replica sa fie mai putermica decat cutremurul care a declansat-o, desi ele sunt mai slabe, a declarat Amy Vaughan de la Institutul american de geofizica USGS.

Alte replici au avut magnitudini intre 2 si 5.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI