In articol:
În cursul nopții trecute, s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 3,8, situat la o adâncime de 88,6 kilometri sub suprafața pământului.
Cutremurul a avut loc în proximitatea următoarelor orașe: 47 de kilometri vest de Focșani, 62 de kilometri nord de Buzău, 65 de kilometri est de Sfântu-Gheorghe, 75 de kilometri est de Brașov și 92 de kilometri nord-est de Ploiești.
În dimineața aceasta, a avut loc un al doilea cutremur cu magnitudinea de 2,2 în aceeași regiune.
În acest an, în România, cel mai puternic eveniment seismic, cu o magnitudine de 5,7, s-a produs la data de 14 februarie în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri sub suprafața pământului.
Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur. Reguli și sfaturi
De-a lungul timpului, autoritățile din România au difuzat ghiduri care oferă informații cu privire la pregătirea și comportamentul adecvat în situația unui cutremur. Acest ghid cuprinde sfaturi referitoare la pregătirea înaintea unui seism, acțiuni de urmat în timpul cutremurului și măsuri recomandate după acesta.
Dacă sunteți în interiorul clădirii:
- Este important să rămâneți în locul în care vă aflați și să nu încercați să ieșiți afară sau să mergeți pe balcon.
- Căutați un refugiu sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier și asigurați-vă că vă protejați capul și fața.
- Dacă sunteți într-un hol, așezați-vă în poziție ghemuită lângă un perete interior.
- Asigurați-vă că vă protejați capul și fața.
- Evitați să vă apropiați de ferestre, geamuri, oglinzi, rafturi înalte sau surse de lumină.
- Dacă sunteți într-un scaun cu rotile, blocați roțile și protejați-vă capul și gâtul.
- Într-un loc public, cum ar fi un magazin, căutați un refugiu cât mai departe de ferestre sau de zone cu obiecte grele.
- Nu încercați să ieșiți afară, deoarece vă puteți expune riscului de rănire.
- Evitați să utilizați liftul. Dacă sunteți într-un lift în timpul cutremurului, apăsați butonul de urgență. Când liftul se oprește, evacuați-vă cât mai rapid și în siguranță și găsiți un loc sigur pentru adăpost.
ATENŢIE! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Dacă sunteți în exteriorul clădirii:
- Căutați protecție într-un loc securizat, la distanță de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Asigurați-vă că vă aflați la cel puțin 10 metri de cablurile electrice avariate sau căzute.
Dacă sunteți într-o mașină:
-
Stați în mașină. După terminarea cutremurului, nu părăsiți vehiculul dacă există cabluri electrice căzute în jurul dumneavoastră. În această situație, așteptați sosirea echipelor de intervenție. Opriți-vă într-un spațiu sigur, fără a bloca circulația, și îndepărtați-vă de poduri, viaducte și clădiri.
Citește și: VIDEO: Două persoane și-au pierdut viața, iar un hotel a fost evacuat în incendiile din Sicilia