CV Nicolae Ciucă: Ce studii are premierul?
Iată care este Cv-ul premierului României, Nicolae Ciucă. El a fost până anul trecut Șeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată.
Nicolae Ciucă, în vârstă de 54 de ani a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis, în octombrie 2021, în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, aceasta fiind propunerea PNL. Nicolae Ciucă a fost între anii 2015 și 2020 șeful Statului Major al Armatei.
Preşedintele Iohannis a semnat în octombrie 2021, decretul privind desemnarea lui Nicolae Ciucă în funcţia de prim-ministru. Iar de la data de 25 noiembrie 2021, Ciucă a devenit prim-ministrul României.
„În acest sens, am fost foarte mulțumit și bucuros că Partidul Național Liberal a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana domnului Nicolae Ciucă aici prezent. Analizând întreaga situație, discuțiile și trăgând concluziile care se impun, am decis să-l desemnez drept candidat pentru funcția de Prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă”, declara Klaus Iohannis, în urmă cu doup luni.
Premierul Nicolae Ciucă a avut până în anul 2020, funcția de Șef al Statului Major al Armatei, fiind militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată.
Acesta a ocupat funcția de ministru al Apărării Naționale în cadrul guvernelor conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu.
De asemenea, Nicolae Ciucă a fost prim-ministru interimar în decembrie 2020, după retragerea premierului Ludovic Orban.
În prezent, Nicolae Ciucă este general în rezervă.Citeste si: Declaraţie de avere Nicolae Ciucă: Ce avere are premierul?
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Între anii 2001 și 2004, Nicolae Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre și comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).
Premierul Nicolae Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații. Totodată, Ciucă este singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).
Pe parcursul mai multor ani, Nicolae Ciucă s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, mai exact în Irak, Afganistan sau Bosnia. Acesta a fost decorat pentru activitatea sa militară de state precum SUA și Franța sau de ONU.
Citeste si: Premierul Ciucă, anunțuri despre bugetul pe 2022 și programul PNRR
Nicolae Ionel Ciucă s-a născut la data de 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A urmat studiile la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988.
Premierul Ciucă a fost mai întâi comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, iar în anul 1993 a ajuns ofițer de stat major în biroul operații.
În anul 2003, Generalul Nicolae Ciucă a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De asemenea, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.
În ianuarie 2015 și decembrie 2019, Nicolae Ciucă a fost decorat cu Legiunea de Merit (în grad de ofiţer) pentru recunoaşterea meritelor din timpul desfăşurării activităţii de şef al Statului Major al Apărării.
Iar în decembrie 2020, președintele Ioannis a fost prezent la decorarea lui Nicolae Ciucă la ambasada SUA. Cu această ocazie, Președintele l-a felicitat pe Nicolae Ciucă şi a arătat că decoraţia primită reprezintă recunoaşterea rolului deosebit de important pe care l-a avut în dezvoltarea relaţiilor militare bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii.