Tucker Carlson l-a ascultat uimit pe liderul de la Kremlin, în timp ce acesta a expus pe larg subiecte istorice, de la originile statului rus în secolul al IX-lea, până la crearea artificială a statului ucrainean sub Stalin.

Citește și: Donald Trump Jr. spune că e "îngrozit" de interviul dat de Vladimir Putin lui Tucker Carlson

Istoricul Serghei Radchenko, profesor la Școala Johns Hopkins de Studii Internaționale Avansate, a trecut în revistă pentru BBC News neadevărurile istorice din discursul lui Vladimir Putin.

Primul neadevăr: "Ucraina nu este o țară reală"

Vladimir Putin a susținut că „Ucraina este un stat artificial care a fost modelat de voința lui Stalin”, argumentând că Ucraina a fost creată de conducerea sovietică în anii 1920 și a primit teritorii asupra cărora nu avea nicio pretenție istorică.

Într-un fel, are dreptate, spune prof Radchenko. Conducerea sovietică a trasat granițele republicilor sovietice „aproape așa cum puterile coloniale occidentale au trasat granițele în Africa – cam la întâmplare. „Dar asta nu înseamnă că ucrainenii nu au existat”.

Istoricul de la Londra neagă afirmațiile lui Putin conform cărora Ucraina nu este o țară reală, deoarece s-a format așa cum arată azi abia în secolul al XX-lea.

„Orice țară este o țară falsă, în sensul că țările sunt create ca urmare a unui proces istoric. Rusia a fost creată ca urmare a deciziilor luate de țarii ruși, precum colonizarea Siberiei, care a venit în detrimentul considerabil al populației locale".

„Dacă Ucraina este o țară falsă, atunci și Rusia este la fel”, a concluzionat Radchenko.

Vladimir Putin, autorul unui eseu istoric controversat

Potrivit BBC, toate afirmațiile lui Vladimir Putin se regăsesc și într-un eseu de 5000 de cuvinte intitulat „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor” scris în 2021 și care a prefigurat justificarea oferită de Kremlin pentru invazia din Ucraina doar un an mai târziu.

Pentru istorici, afirmațiile liderului de la Kremlin sunt doar "o selecție abuzivă din istorie" pentru a justifica războiul aflat în desfășurare în Ucraina.

Indiferent de realitățile istorice, niciuna dintre afirmațiile lui Putin nu ar constitui o justificare legală pentru invazia sa.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Vladimir Putin, autorul unui eseu istoric controversat

Vladimir Putin, interviu controversat cu Tucker Carlson

[Sursa foto: Twitter]

Mitologia preluată de Putin de la țarii ruși

Vladimir Putin a început interviul susținând că 862 a fost anul „înființării statului rus”. Acesta a fost anul în care Rurik, un prinț scandinav, a fost invitat să conducă orașul Novgorod, capitala Rușilor- poporul din care se vor dezvolta în cele din urmă și rușii de astăzi.

Putin pune în contrast ceea ce el susține că este "tradiția neîntreruptă a statului rus" care datează din secolul al IX-lea cu „invenția” modernă a Ucrainei – o țară despre care insistă că a fost „creată” abia în secolul XX.

„Vladimir Putin încearcă să construiască o narațiune inversă, spunând că Rusia ca stat și-a început dezvoltarea în secolul al IX-lea. La fel de bine ai putea spune că Ucraina ca stat și-a început dezvoltarea în secolul al IX-lea, exact cu același tip de dovezi și documente", spune profesorul de istorie.

„El încearcă să folosească anumite fapte istorice pentru a construi o narațiune centrată pe stat, care ar favoriza Rusia, spre deosebire de orice aglomerări alternative”.

Ronald Suny, profesor la Universitatea din Michigan, spune că Vladimir Putin repetă „o mitologie consacrată, alcătuită în anumite momente din trecut de țarii moscoviți care își urmăresc descendența până la Rurik. Această mitologie a fost cristalizată la Moscova pentru a justifica controlul lor imperial asupra Ucrainei”.

Rușii și ucrainenii s-au dezvoltat ca popoare diferite 

Porf. Suny spune că, deși poate fi adevărat că rușii, ucrainenii și belarușii proveneau din aceeași populație străveche, "de-a lungul timpului, s-au dezvoltat în popoare diferite”.  

Vladimir Putin i-a spus lui Tucker Carlson că până în secolul al XVII-lea, când Polonia a ajuns să stăpânească anumite părți ale Ucrainei de astăzi, nu exista noțiunea de ucrainean.

Ei au introdus ideea că oamenii din acele zone „nu erau tocmai ruși. Pentru că trăiau la margine, erau ucraineni." Inițial, cuvântul "ucrainean" însemna că persoana locuia la periferia statului, de-a lungul marginilor, a adăugat Putin.

Citește și: Vladimir Putin, interviu-eveniment la doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina. Declarațiile frapante despre Volodimir Zelenski: "Nu îți voi spune ce mi-a răspuns"

Dar Anita Prazmowska, profesor emerit la London School of Economics, respinge acest lucru. Ea spune că, deși o conștiință națională a apărut mai târziu printre ucraineni decât alte națiuni din Europa centrală, au existat ucraineni încă din acea perioadă.

„[Vladimir Putin] folosește un concept de stat din secolul al XX-lea, bazat pe ideea unei națiuni definite, și aplică acest concept în secolele anterioare. Nu are sens o astfel de abordare”.

Ce este, de fapt, Novorusia?

În interviul cu Carlson, Vladimir Putin a mai spus că zonele din sudul și estul Ucrainei „nu au avut nicio legătură istorică cu Ucraina”.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Cucerite de la Imperiul Otoman de împărăteasa rusă Ecaterina cea Mare în secolul al XVII-lea, președintele rus spune că aceste pământuri sunt de fapt rusești.

Mai târziu, Putin se referă la ei folosind termenul din secolul al XVII-lea „Novorossiya”- Noua Rusie sau Novorusia.

Istoricul Ronald Suny de la Universitatea din Michigan arată că locuitorii acestor pământuri, când au fost cuceriți de Rusia, nu erau nici ruși, nici ucraineni, ci otomani, tătari sau cazaci- țărani slavi care fugiseră la frontierele imperiului otoman.

Teoria că aceste teritorii sunt în realitate și de drept rusești servește intereselor lui Putin, acestea fiind tocmai teritoriile pe care Rusia încearcă să le cucerească de la Ucraina de-a lungul conflictului de zece ani cu vecinul său vestic.

Așa-numita Novorossiya include Crimeea- anexată ilegal din Ucraina în 2014. Noua Rusie acoperă și zonele din jurul Herson, Mariupol și Bakhmut, pe care Putin le-a declarat parte a Rusiei în 2022.

Citește și: Interviul cu Vladimir Putin face înconjurul lumii: „Voi ataca Polonia sau altă țară doar dacă suntem atacați!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si