UPDATE: Premierul Dacian Ciolos si-a spus si el punctul de vedere in legatura cu noile propuneri ale legii salarizarii bugetare. Prim Ministrul a fost incantat de ceea ce a vazut si spune ca acesta este doar inceputul si, in perioada urmatoare, aceste bonusuri si cresteri salariale vor fi implementate si in alte sectoare bugetare. "Proiectul noului ministru al Sanatatii este acela de a continua un proces de schimbare in sistemul de sanatate, care sa redea increderea din partea cetatenilor prin claritate, transparenta, performanta in management, utilizarea mai eficienta a fondurilor.
Pe langa cresterea echitatii salariale, vom introduce si elemente noi de stimulare a calitatii in administratia publica, un sistem de bonusuri de performanta. Deci, aceste bonusuri de performanta vor fi acordate doar daca se vor indeplini anumite criterii de performanta. si, deocamdata, aceste bonusuri ni le putem permite pentru domeniul sanatatii si educatiei. incepem cu aceste proces si vom continua si cu celelalte domenii. Proiectul nu va fi adoptat maine, pentru ca abia am finalizat elaborarea lui si trebuie sa intre intr-o dezbatere publica, dupa care va fi adoptat prin Ordonanta de Urgenta. Vreau sa insist ca suntem constienti de asteptarile care exista in sectorul public. Pe de alta parte, am spus de la inceput ca Guvernul Ciolos nu poate sa corecteze toate problemele, dar am promis un proces transparent, prin dialog, printr-o prioritizare a ceea ce putem sa facem. Cred ca intotdeauna cand pornim la reforme trebuie inceput de undeva si sa mergem pana la capat, chiar sa implementam ceea ce ne-am propus"
, a spus Ciolos.
Proiectul va ajunge pe masa Guvernului abia pe 1 iunie, iar primele plati ar urma sa se faca in septembrie.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Cei de la Guvern doresc sa incadreze si sa remunereze diferit persoana care sunt incadtracte pe acelasi functi, cu aceeasi vechime si aceleasi atributii in cadrul aceleiasi unitati. Desi pare putin ciudat, aceasta porpunere a fost acceptata si de sindicalisti la discutiile care au avut loc cu Ministrul Muncii care au cazut de acord ca problemele de incadrare si plata inegala sunt printre cele mai importante.

Problema este ca doar un sfert din persoanele angajate in sectorul bugetar vor beneficia de aceste cresteri salariale, fiind vorba de sectoare precum educatie, sanatate, asistenta sociala, administratie publica centrala, cultura, cercetare, administratie publica locala si aparare si ordine publica.

De cea mai mare majorare financiare vor beneficia angajatii din sistemul de sanatate din Romania, aproape jumatate din suma prevazuta de lege. Se vrea ca prin aceste cresteri sa ii stimuleze pe tinerii medici sa nu paraseasca Romania si sa imbratiseze o cariera in sistemul medical de stat.

O alta modificare in legea salarizarii estea legata de introducerea bonusurilor de performanta. Pentru acesta, bugetarii mai au de asteptat pana la 1 ianuarie 2017. Legea vizeaza ca ordonatorii principali de credite sa poata acorda premii anuale, semestriale si trimestriale in limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevazut in statutul de functii, cu incadrare in fondurile aprobate prin buget, dar si in conditiile indeplinirii criteriilor de performanta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si