Premierul Viorica Dăncilă a reluat sâmbătă, pe Facebook, afirmaţia potrivit căreia a solicitat o anchetă în cazul fetiţei din Mehedinţi adoptată de o familie de români din SUA şi luată de la familia de asistenţi maternali care a crescut-o, comentând că nimeni nu trebuie să se joace cu sentimentele şi sănătatea emoţională a unui copil şi cu atât mai puţin să o convertească într-o miză politică. ”Condamn cu vehemenţă orice formă de abuz şi nerespectare a drepturilor copilului”, afirmă premierul.

Citeste si: Incendiu la o pensiune din Tulcea, mai multe persoane au părăsit imobilul când au izbucnit flăcările

”Am cerut de urgenţă o anchetă în cazul Sorinei, în condiţii de calm şi strictă respectare a legii, precum şi consiliere psihologică pentru copil. Integrarea fetiţei într-o familie şi un cămin în care să crească frumos înseamnă normalitate şi ar trebui să fie prioritatea noastră absolută. Cu sentimentele şi sănătatea emoţională a unui copil nu trebuie să se joace nimeni, cu atât mai puţin să o convertească într-o miză politică”, a scris premierul pe Facebook, reluând, în mare parte declaraţiile făcute vineri pe acest subiect.

Ea argumentează că este mamă, ea însăşi a trecut printr-un proces de adopţie şi ştie foarte bine ce înseamnă.

Citeste si: Accident aviatic cumplit, în Olanda! Doi morţi şi doi răniţi, după ce două avioane s-au lovit în timpul zborului

”Condamn cu vehemenţă orice formă de abuz şi nerespectare a drepturilor copilului şi vă asigur de toată implicarea mea în acest caz, precum şi de sancţionarea celor ce vor fi găsiţi vinovaţi!, precizează Dăncilă.

Poliţiştii din Mehedinţi au luat, vineri, dintr-o locuinţă din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, o fetiţă de 8 ani care a fost crescută de un asistent maternal, după ce ar fi fost adoptată de o familie din America, ce are şi cetăţenie română.

Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă ”mami, nu vreau să plec”. Acţiunea a stârnit un val de reacţii negative, sute de persoane cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia.

Ulterior, Poliţia Română a precizat că poliţiştii din Mehedinţi au fost delegaţi de procuror să pună în executare un mandat de percheziţie într-un dosar de lipsire de libertate, numărul lor fiind stabilit în urma unei analize care s-a dovedit corectă întrucât acolo s-au adunat aproximativ 50-60 de persoane.

Citeste si: Brăila: Bărbatul lovit de o mașină pe trotuar a murit la spital

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că adopţia fetei a fost deschisă în 2013, o singură familie venind la o singură vizită, în timp ce asistentul maternal a depus un document scris că nu vrea să adopte copilul. Budăi a anunţat că se vor face verificări în acest caz. "Imaginile pe care le-am văzut nu sunt cele pe care aş dori să le văd asupra unui copil.(...) Este un caz extrem de emoţional, extrem de solicitant şi nu am vrea să ne pronunţăm înaintea unei verificări rapide", a spus ministrul.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi a arătat că nu a fost informată despre preluarea fetei din Baia de Aramă de către familia adoptivă şi nu a fost solicitată prezenţa unui reprezentant al instituţiei.

"Dorim să subliniem că D.G.A.S.P.C. Mehedinţi a acordat o atenţie deosebită acestui caz, acţionând în mod diligent, raportat la circumstanţele cauzei şi a întreprins toate măsurile legale ce se impuneau, în vederea preluării minorei, luând în considerare atât interesele, cât şi drepturile şi libertăţile tuturor părţilor implicate, în special interesul superior al copilului", arată sursa citată.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Cutremur cu magnitudinea 4,2 în judeţul Buzău

Procurorul general a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova după ce presa a relatat că un procuror al instituţiei ar fi bruscat-o pe fata de opt ani, verificările vizând modalitatea în care procurorul a exercitat supravegherea cercetării penale în acest caz, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiei domiciliare de vineri. 

La rândul său, Parchetul Curţii de Apel Craiova a prezentat istoricul cazului, arătând că asistentul maternal îşi pierduse această calitate şi refuzase în repetate rânduri să o ducă pe copilă la părinţii adoptivi sau la DGASPC Mehedinţi.

Astfel, în 24 mai 2019 a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă o sesizare făcută de DGASPC Mehedinţi împotriva asistentului maternal, întrucât nu a dus-o pe fată pentru a fi predată familiei adoptive, aşa cum a decis instanţa. S-a apreciat că asistentul maternal a obstrucţionat executarea hotărârii judecătoreşti şi a avut o atitudine cu efect negativ asupra dezvoltării copilului, îngreunând acomodarea fetei cu familia adoptivă şi influenţând-o negativ. Femeia mai este acuzată că a adus acuzaţii şi jigniri specialiştilor instituţiei, în prezenţa fetiţei, "şi a făcut afirmaţii jignitoare cu privire la etnia şi sănătatea mentală a acesteia".

Tot în 24 mai, acelaşi parchet a înregistrat o plângere formulată de părinţii adoptivi, prin care cereau cercetarea asistentului maternal pentru  lipsire de libertate în mod ilegal, sesizând că aceasta a reţinut-o abuziv pe copilă la locuinţa sa şi i-a creat spaimă în legătură cu părinţii adoptivi.

În 30 mai, a fost înregistrată o plângere făcută de Agenţia Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie prin care se arăta că asistentul maternal a refuzat să o predea pe fată părinţilor sau DGASPC Mehedinţi, sechestrând-o şi supunând-o "cel puţin unui abuz emoţional" în acest context.

În 10 iunie, părinţii adoptivi au făcut o altă plângere penală în care susţineau că femeia, deşi nu mai este asistent maternal, se opune integrării în familie a fetiţei, prin abuz psihic şi emoţional, prin inocularea unor idei mincinoase care afectează dezvoltarea normală a copilei şi, pentru a împiedica contactul cu părinţii săi, nu a mai dus-o pe aceasta la şcoală.

Poliţia oraşului Baia de Aramă a început urmărirea penală în acest caz pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului.

În 13 iunie, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, iar în ziua următoate părinţii adoptivi au solicitat efectuarea de cercetări şi pentru rele tratamente aplicate minorului, prev. de art. 197 din Codul penal.

Procurorii arată că cei doi soţi- unul inginer şi celălalt manager, cu dublă cetăţenie, română şi americană, şi domiciliul în Statele Unite ale Americii- au hotărât să adopte un copil din România, iar în urma potrivirii dintre profilul lor psihologic şi un copil greu adoptabil, înscris în Registrul Naţional Pentru Adopţii, le-a fost oferită spre adopţie fata care atunci avea 6 ani şi 11 luni şi se afla în plasament la asistentul maternal.

Cei doi soţi şi DGASPC Mehedinţi au susţinut că, pe tot parcursul procedurii de adopţie, asistentul maternal s-a opus ca aceştia să ia legătura cu fata, deşi femeia a refuzat, în 10 iulie 2013 şi 4 aprilie 2017, să o adopte pe copilă, conform celor două declaraţii date la DGASPC Mehedinţi.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Iniţial, în februarie 2019, Tribunalul Mehedinţi a respins cererea de adopţie internaţională făcută de cei doi soţi, dar în 23 aprilie Curtea de Apel Craiova a admis apelurile făcute de cei doi, de DGASPC Mehedinţi şi ANPDCA, încuviinţând adopţia. Ca urmare, a fost emis certificatul de naştere prin care soţii au fost trecuţi ca părinţi ai fetei, ea preluând numele lor de familie.

Astfel, cei doi au cerut DGASPC Mehedinţi să le încredinţeze fata, însă instituţia le-a comunicat că, deşi asistentul maternal a fost invitat să vină cu copila, femeia a spus că nu poate veni la Drobeta Turnu Severin şi a chemat reprezentanţii instituţiei la domiciliul ei, pentru a prelua fata. În acest sens, DGASPC a cerut sprijinul Poliţiei Mehedinţi, deoarece se credea că asistentul maternal se va opune, iar în 20 mai o echipă de la DGASPC şi doi poliţişti au mers la locuinţa femeii, însă ea a refuzat să le predea fetiţa, având o atitudine ostilă.

DGASPC Mehedinţi a decis atunci să o dea pe fetiţă în plasament de urgenţă, cerând sprijinul Poliţiei pentru a o prelua de la asistentul maternal. În 21 mai, poliţişti, un psiholog şi un asistent social au încercat din nou să o ia pe copilă, însă femeia a refuzat, iar fetiţa a început să plângă de teamă, întrucât în curte se aflau vecini şi rude care vociferau.

În 24 mai, Comisia pentru Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi i-a retras femeii atestatul de asistent maternal profesionist, iar ca urmare DGASPC Mehedinţi a dispus încetarea contractului individual de muncă încheiat cu aceasta.

Procurorii spun că, în pofida acestor lucruri, femeia a ţinut-o ilegal pe fată şi nu le-a mai răspuns la telefon reprezentanţilor DGASPC care încercau să o anunţe să aducă fetiţa la sediu, în 13 iunie. Ca urmare, cei doi soţi au notificat-o, printr-un executor judecătoresc, să ducă fetiţa de urgenţă la sediul DGASPC, însă femeia tot nu a făcut acest lucru.

Cei doi soţi au mers la Colegiul Tehnologic "Constantin Brâncuşi", unde fata învăţa, susţinând că după ce au ajuns acolo copila a fost luată de la cursuri de familia asistentului maternal. Cei doi au aflat de la învăţătoare că fata a fost luată de la ore pentru a fi dusă la medic, astfel că s-au dus şi ei la medicul de familie al copilei, unde au aflat că aceasta a fost internată în anii 2015, 2017 şi 2018 la Spitalul Orăşenesc Baia de Aramă cu diferite afecţiuni medicale. Ulteror, asistentul maternal nu a mai dus-o pe fetiţă la şcoală.

Procurorii spun că s-a cerut şi s-a obţinut de la Judecătoria Craiova mandat de percheziţie domiciliară "pentru a înceta stare de deţinere, în mod ilegal" a fetei de către asistentul maternal, care a împiedicat-o pe copilă să beneficieze de afecţiunea şi mijloacele materiale ale părinţilor săi adoptivi. Aceştia au posibilitatea, mai spun procurorii, să-i asigure o creştere şi o educaţie corespunzătoare, să o prezinte unor medici specialişti, pentru investigaţii medicale şi tratament medical adecvat afecţiunilor de care suferă şi să-i ofere consiliere psihologică, având în vedere că sora tatălui adoptiv este profesor doctor în psihologia copilului şi deţine o clinică privată în Statele Unite, care furnizează servicii educaţionale pentru copii cu nevoi speciale.

În 21 iunie, procurorul de caz, un psiholog şi un asistent social de la DGASPC Dolj şi poliţişti au mers din nou la locuinţa asistentului maternal, unde au încercat să discute cu fetiţa, însă ea a început să plângă. Astfel, ei i-au cerut asistentului maternal să o liniştească, însă aceasta nu s-a implicat, iar celelalte persoane au început să strige, agitând-o şi mai mult. Procurorii spun că fetiţa trebuia liniştită într-un timp cât mai scurt, astfel că s-a decis ca ea să meargă împreună cu părinţii adoptivi, care au aşteptat-o afară, cu psihologul şi asistentul social la IML Craiova, pentru o examinare fizică şi pentru a fi consiliată de psiholog.

Conform sursei citate, fata s-a a opus, deoarece, în permanenţă, i s-a inoculat de către familia asistentului maternal că părinţii adoptivi ar putea să-i facă rău. Procurorul de caz a predat-o părinţilor adoptivi care împreună cu psihologul şi asistentul social au mers la IML Craiova unde aceasta a fost examinată, primele informaţii arătând că se simte bine.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si