O majoritate covârşitoare a danezilor, aproximativ 67%, a votat miercuri în favoarea aderării la politica de apărare a UE, potrivit numărării a 99% din buletinele de vot, potrivit AFP.

Citeste si: Klaus Iohannis: "Suntem uniți și hotărâți în fața agresiunii militare a Rusiei"

Membră fondatoare a UE, Danemarca a obținut patru excepţii de la politicile europene, în domeniile: apărării comune, monedei unice, cetăţeniei europene, justiţiei şi afacerilor interne. 

Danemarca renunță la excepția privind apărarea

"În seara asta, Danemarca a trimis un semnal important. Aliaţilor noştri din Europa şi NATO şi lui Putin. Arătăm că atunci când Putin invadează o ţară liberă şi ameninţă stabilitatea în Europa, noi ceilalţi ne unim", a declarat premierul Mette Frederiksen în faţa partizanilor săi.

"A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă şi este o Europă după", a adăugat ea.

Premierul Danemarcei a vizitat Ucraina săptămânile trecute, împreună cu premierul Spaniei

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Investiții de minim 2% din PIB în domeniul apărării

La două săptămâni după invadarea Ucrainei de către Rusia, Mette Frederiksen a anunţat un acord cu majoritatea partidelor din parlament pentru a supune unui referendum încetarea excepţiei daneze, precum şi importante investiţii militare pentru a depăşi pragul de 2% din PIB alocat bugetului apărării dorit de NATO.

Citeste si: Ucraina le promite americanilor că nu va bombarda teritoriul Rusiei

Ţară tradiţional eurosceptică, Danemarca a obţinut o serie de excepţii în 1993, numite "opt out" (opţiunea de retragere) pe mai multe probleme europene, în special în ceea ce priveşte apărarea.

Danemarca renunță la euroscepticism în privința apărării

Regatul scandinav- membru fondator al NATO- nu a putut, astfel, să participe la nicio misiune militară a UE.

Altădată marginală, politica de apărare a celor 27 a căpătat amploare în ultimii ani, chiar dacă ideea unei armate europene este o barieră încă de netrecut pentru numeroase capitale. 

Danemarca este membru fondator la ONU (1945) şi NATO (1949). Este, de asemenea, membră a OSCE, OCDE, FMI, Banca Mondială, Consiliul Europei etc.

Printre priorităţile de politică externă ale Regatului Danemarcei s-au numărat susţinerea asumării de către UE a poziţiei de lider în combaterea încălzirii globale, fructificarea oportunităţilor oferite de creşterile economice înregistrate în ţările BRIC şi implicarea mai accentuată a Danemarcei în eradicarea sărăciei din Africa.

Danemarca este membru al Consiliului Statelor Mării Baltice, deținând președinția acestui format în perioada 2019-2020. Prioritățile președinției daneze au vizat combaterea traficului cu ființe umane, protecția civilă, dezvoltarea durabilă și economia maritimă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si