Camera Deputaților a decis! De la 1 ianuarie 2027, fermele de blănuri din România se vor închide. Decizia a stârnit revoltă în rândul producătorilor și a unor designeri.
Fermele de blănuri din România, închise de la 1 ianuarie 2027
Deputații au votat cu 217 voturi ”pentru", 6 "împotrivă" şi 7 abţineri, un proiect de lege care interzice creşterea, capturarea intenţionată, precum şi uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila şi de nurcă, începând cu data de 1 ianuarie 2027.
Citește și: Câte mandate are voie un președinte să aibă în România, conform Constituției
România va intra, în aceste condiții, în rândul țărilor Europene care reglementează interzicerea creșterii animalelor exclusiv pentru blană.
Fermele cu blănuri au ajuns în atenția autorităților în urma unei investigații realizate de un ONG, care arăta condiţiile groaznice în care erau crescute aceste animale pentru blană în unele ferme din România.
Mai mult decât atât, OUG-ul a făcut și o petiție, iar peste 50% din respondenți au votat închiderea fermelor pentru blană.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Rezultate parțiale. Se numără ultimele voturi. Luptă strânsă între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu pentru turul doi- antena3.ro
Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro
"Am strâns semnături pentru petiţie, am avut un opinion poll în România care arată că 67% dintre români sunt de acord cu închiderea fermelor. Nimic nu mai justifică prezenţa acestor ferme cu nişte animale chinuite", spune directorul ONG, potrivit informațiilor transmise de observatornews.ro.
Citește și: Concediu de 5 zile de la locul de muncă pentru cei care suferă din dragoste. Unde este aplicată această idee controversată
La pol opus, decizia deputaților pare să îi afecteze pe producători și pe unii designeri. Producătorii susțin că, de fapt, nu au fost constate nereguli la fermele de blănuri și că semnăturile obține în petiție nu au valoare juridică.
"Ei vin cu 74.000 de semnături şi le depun la Parlament! N-au nicio valoare juridică! În dezbaterile de acum câteva zile din comisia de agricultură, reprezentantul ANSVSA a declarat că are în atenţie fermele de blănuri.
A spus că nu s-au constat nereguli în condiţiile de bunăstare şi nu s-au constatat nereguli", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Blănuri.
Unii desgineri declară că haina de blană naturală este cea mai ecologică formă de îmbrăcăminte.
"Este normal să folosim animalele ca să le mâncăm, nu pentru blană? Este cea mai ecologică formă de îmbrăcăminte! Haina artificială este un pet pe care îl pui pe tine! E ca şi cum ai face şi ai vinde pantofi de plastic", a mărturisit un designer de blănuri.