Înotătorul David Popovici a acordat un interviu presei spaniole, unde a fost descris ca un tânăr înțelept și foarte ambițios.

David Popovici, îndrăgit de o lume întreagă

”Înotătorul cel mai rapid din lume nu este din Baltimore (SUA) sau Sydney (Australia), unde s-au născut două fenomene precum Michael Phelps sau Ian Thorpe și în cele două țări cele mai carismatice din natație.

El nu a apărut nici din centrele disciplinate de înaltă performanță din China, nici din Marsilia (Franța) sau Londra (Anglia). Și nici din înghețata Lesnoi (Rusia) a lui Alexander Popov. Cel mai rapid înotător din lume a crescut în cartierul Pantelimon, una dintre cele mai tulburi zone ale Bucureștiului, capitala unei țări cu puțină tradiție acvatică (nouă medalii olimpice) și care încearcă să se trezească după căderea Cortinei de Fier. De atunci, sportul a pierdut talente și a fost înghițit de o gaură neagră. La Jocurile de la Rio (2016) și Tokyo (2021), au obținut patru medalii. Trebuia să ne întoarcem la Helsinki, în 1952, pentru a găsi un bilanț atât de slab. Declinul este mai dramatic: la Seul 88, au câștigat 26 de medalii, cu două mai multe decât la ultimele patru Jocuri.

Citește și: EXCLUSIV:Povestea campionului național la înot, care are nu are în orașul său bazin pentru antrenament/ Luca Marinescu: ”Este destul de greu să te antrenezi la acest nivel, uneori e dureros”

David Popovici - sportiv

David Popovici - sportiv

[Sursa foto: David Popovici - Facebook]


Dar, în mijlocul ceții groase caracteristice de lângă Munții Carpați, un fenomen de 1,90 m și 2,04 m, campion mondial în exercițiu la 100 și 200 liber, deja deținător al recordului la 100 m (46,86), a devenit cea mai mare speranță a țării de la Nadia Comăneci, gimnasta perfectă care a obținut un zece istoric la Jocurile de la Montreal (1976) și a adunat nouă medalii olimpice (cinci de aur).
David Popovici este acum un ales, un caz unic în trup și în minte, chemat să marcheze o epocă. În mod firesc, el deschide ușile centrului său de antrenament pentru AS într-o zi oarecare din luna martie”, este introducerea în interviul cu David Popovici pentru AS.

Citește și: David Popovici ratează podiumul în finala probei de 200 m liber, în Japonia. LIVE TEXT

Bazinul de înot Dinamo este descris în articol ca fiind un vestigiu al vremurilor trecute, al gloriei sportive și al suferinței umane.

David Popovici - sportiv

David Popovici - sportiv

[Sursa foto: David Popovici - Facebook]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”Cele două lumi ale Bucureștiului în același spațiu, cea a lui Comăneci și cea a lui Popovici, care plutește în apă ca o rață și zboară ca o libelulă, escortat de cinci coechipieri și de numeroși copii care fac parte din proiectul în care s-a implicat tatăl său, Mihailo, fost agent comercial, acum director sportiv al centrului. Popovici nu se luptă pentru a fi numărul unu, pentru că este deja numărul unu și îl poate păstra timp de un deceniu, ci pentru a fi o sursă de inspirație”, se mai scrie în articol despre David Popovici.

Părinții și apropiații sportivului, mândrii de rezultatele lui

Când a câștigat două medalii de aur la Campionatele Mondiale din 2022 de la Budapesta, guvernul i-a acordat 200.000 de euro și l-a decorat cu "Ordinul Steaua României".

"Toată lumea vorbește despre el, este foarte popular", explică fostul fotbalist Florin Răducioiu.

"Era puțin mai înalt decât ceilalți și avea un pic de burtă", povestește tatăl său, care recunoaște că la vârsta de opt ani și-a dat seama deja că mentalitatea fiului său era diferită. ”Câștiga foarte mult, dar când pierdea nu se supăra. Putea tolera frustrarea, era într-adevăr ca un pește în apă", a mai adăugat tatăl său în interviul AS.

La vârsta de 13 ani a stabilit deja primul record național al României la 50 de metri spate, la 14 ani era deja cel mai rapid european la 100 de metri liber sub 15 ani, iar la 16 ani a stabilit recordul mondial de juniori și a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a terminat pe locul șapte.

David Popovici - sportiv

David Popovici - sportiv

[Sursa foto: David Popovici - Facebook]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

David Popovici a înotat, marţi, pentru a-şi apăra titlul mondial la 200 metri liber de la Campionatul Mondial de Natație de la Fukuoka. Proba a fost câștigată de britanicul Mathew Richards.

Citește și: Dragoș Luscan, antrenorul lui David Popovici: „ Să lucrezi cu un astfel de talent este o experiență incredibilă și provocatoare”

David Popovici a condus toată cursa, dar pe ultimul bazin a fost depășit de 3 înotători.

Nimănui nu-i place să piardă. Nu o să mint. Nu sunt necăjit, supărat. Dar sunt OK. Primele trei lungimi de bazin au fost super bune, dar pur și simplu nu am mai putut. Adică am dat cât am putut.  Se întâmplă. Imediat cum am ajuns în capăt am corelat această senzație cu cât am reușit să ne pregătim și cum am reușit să ne pregătim. Acesta este sportul. Uneori câștigi, uneori iei locul patru ”, a spus Popovici pentru  gsp.ro. Miercuri, David Popovici are programate seriile şi semifinala pentru proba de 100 de metri, iar dacă se va califica în finală, aşa cum este de aşteptat, sportivul va lupta din nou pentru medalie joi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si