David Popovici, poveste de film: Cum s-a apucat de înot? David Popovici este noua senzație a sportului românesc după a câștigat cele două titluri la Campionatul Mondial de natație de la Budapesta. 

O poveste de film inedită. Cum s-a apucat David Popovici de înot?

Tânărul, care studiază la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București, a fost dus la înot de părinți încă de la o vârstă fragedă. 

Medicii îi descoperiseră de mic un început de scolioză și le-au recomandat părinților practice înotul, pentru corectarea deformațiilor pe care le avea la coloană. David avea 4 ani când a fost dus la bazinul de înot.

„Ei chiar glumesc când povestesc că m-au lăsat acolo, la prima ora de inițiere, sperând să mă ia apoi obosit și așa să dorm mai mult, ceea ce nu s-a întâmplat”, a mărturisit campionul.

Pe atunci avea plete, iar prietenii i-au spus „Zânul”, denumirea care a fost preluată și de primul lui antrenor de înot de la Complexul Național Sportiv „Lia Manoliu” din Capitală.  

Citeste si: Simona Halep, în turul doi la Wimbledon. Serena Williams, eliminată din primul tur

De atunci, David Popovici a înotat în continuare, stimulat de rezultatele sale foarte bune.

Astfel, la vârsta de 10 ani a reușit să obțină primul titlu național la înot și, iat ulterior, el a reușit să bată toate recordurile naționale la categoria sa de vârstă.

Înotul n-a fost prima lui pasiune, însă a devenit mod de viață odată ce au apărut primele rezultate remarcabile.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

David a început înotul la bazinul de la „Lia Manoliu“. Iar după o iniţiere cu Bogdan Stroe şi Bogdan Manea, a ajuns pe mâna antrenorului Adrian Rădulescu, cel care îl antrenează şi acum, colaborarea fiind începută de când David avea 9 ani.

Citeste si: Cu ce se ocupă, de fapt, părinții lui David Popovici. El este starul natației din cartea de aur a sportului românesc

David Popovici, poveste de film: Cum s-a apucat de înot?

David Popovici, poveste de film: Cum s-a apucat de înot?

[Sursa foto: Facebook David Popovici]


În 2021, David era la CS Steaua, ulterior a fost transferat la Clubul Sportiv Dinamo. Într-un interviu, antrenorul Adrian Rădulescu a amintit cum era copilul David Popovici, când s-a apucat de înot sub îndrumarea sa:

„Era modelul potrivit pentru sport, înalt la vârsta lui, membre lungi, energie multă şi un pic de burtică. Asta a dispărut însă repede. Îi plăceau de la început provocările, competiţia. Antrenamente, întreceri, ştafete, la toate se cupla total.

La 10 ani, a bătut primul record naţional, deşi nu avea cea mai bună tehnică, dar baza era mindsetul. Şi-a pus în cap un scop şi a ajuns acolo. De aici am pornit.  

La 14 ani, la Campionatele Naţionale de cadeţi, a luat medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500

m, toate versiunile de concurs. 12 de aur, un argint şi două bronzuri. Ca să domini de asemenea manieră o competiţie, trebuie să fii chiar foarte bun”, a declarat într-un interviu, antrenorul lui David Popovici, potrivit adevarul.ro.

Câte titluri a câștigat David Popovici la înot? David Popovici, campion mondial cu un record remarcabil

În 2019, David Popovici a participat la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku, unde a cucerit medalia de aur la 100 m liber și argintul la 50 m și 200 m liber.

După un an, la vârsta de 16 ani, a devenit campion național de seniori la 100 m și 200 m liber, dar și la 200 m mixt. În 2021 a mers cu mari speranțe la Campionatele Europene de la Budapesta, unde a reușit să obțină un rezultat care i-a asigurat prezența la Jocurile Olimpice de la Tokio.

Și la Roma a reușit să ia medalia de aur la 100 m liber, la Europenele de juniori, unde a stabilit un nou record mondial la junior.

Citeste si: David Popovici, decorat de președintele Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler,

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

La Tokio a fost la doar două sutimi de medalia de bronz, însă faptul că nu a reușit să o obțină nu l-a descurajat.

„Sincer – și nu am mai marturisit asta- când am văzut clasamentul și doar cele două sutimi care m-au despărțit de locul 3, mi-am spus în gand e OK, poate era prea mult pentru mine acum locul 3. Domnu’ Adi (Adrian Rădulescu, antrenorul său de la CS Navi – n. red.) mi-a spus Distrează-te!, în sensul de Enjoy the moment!, pentru că despre asta este spiritul olimpic”, a mai delcarat David pentru sursa citată.

David Popovici a devenit primul înotător român campion mondial la înot, după ce a cucerit medalia de aur,  la Campionatele Mondiale de la Budapesta, la proba de 200 m liber.

Astfel, el a stabilit și un nou record mondial la junior (01:43:21 min).Tânărul s-a calificat în semifinalele aceleiași competiții, la proba de 100 m liber, cu cel mai bun timp din seria a 11-a (47:60 sec).

Ulterior, David Popovici a scris istorie și la proba de 100 m liber, calificându-se în finală cu record mondial la juniori, cu un timp de 47:13 sec. 

Citeste si: David Popovici a fost recompensat de Guvern cu o sumă uriașă. Câți bani a primit tânărul campion mondial


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si